Проф. Витанов: Не се прецаквайте, прецакайте вируса

Най-лошият вариант е 25 000 заразени с коронавирус у нас до края на септември, коментира математикът на оперативния щаб

OFFNews 27 август 2020 в 10:19 3402 0

Имам един принцип, от който се водя, и той е - не се прецаквайте, прецакайте вируса. Така коментира твърденията, че COVID-19 не е опасен, математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов по bTV.

Преди време професорът прогнозира, че до края на август общият брой заразени с коронавирус у нас ще стигне 16 000. Към днешна дата цифрата е 15 750. По думите му прогнозното число ще бъде надхвърлено.

Три са вариантите, които се обсъждат в оперативния щаб, съобщи проф. Витанов. Най-лош е този, при който нещата се развиват както досега - който спазва мерките, ще продължи да ги спазва, а който ги пренебрегва ще ги отхвърли отново. При този вариант математикът прогнозира 25 000 потвърдени случая, 9000 от тях активни, до края на септември и над 800 починали. "Това не е най-вероятният сценарий, но трябва да се готвим, за да са ни вързани гащите.", коментира експертът.

По думите му най-благоприятно развитие на епидемията у нас би имало, "ако изведнъж тези 300 000, които не спазват мерки, започнат да ги спазват, но е малко вероятно".

Като най-реалистичен сценарий той очерта ситуация, при която заради идването на есенно-зимния сезон известна част от хората ще започнат да спазват частично мерките и тогава броят на заразените би достигнал около 21 700 – в края на септмври.

Проф. Витанов каза още, че броят на тестовете за Гърция не е показателен за разпространението на вируса у нас, тъй като са пътували здрави хора, затова по думите му след отпуските ще има по-малко тестове, но повече заразени като процент. Тестовете за Гърция свалят процента надолу и го правят нереален, потвърди математикът.

Той коментира и връщането на учениците в училище. Според него то няма да даде отражение още през септември, защото инкубационният период на инфекцията е относително дълъг. "Ако ще има някакво влияние, то ще се появи от октомври нататък", каза професорът и допълни, че е възможно присъственото обучение да издържи до началото на традиционната грипна ваканция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови