Кръвна плазма от преболедували COVID-19 спаси млад лекар

30-годишният специализант е първият пациент на Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" излекуван с този метод

Янка Петкова 16 септември 2020 в 16:02 5755 0

Снимка OFFNews

30-годишен лекар-специализант беше излекуван от коронавирус с хиперимунна плазма в УМБАЛ "Св. Анна". За случая съобщи Павлина Михайлова от Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“. Днес пациентът беше изписан след 15-дневен престой в Инфекциозното отделение на болницата. 

"Не знаех, че имам ковид, първите симптоми бяха температура и отпадналост. След като това продължи два-три дни си направих тест и установих, че съм положителен. В Инфекциозна клиника ме прегледаха и останах на домашно лечение. Вземах витамини и антибиотици, както ми беше предписано, и мерех сатурацията (нивото на кислород в кръвта) и пулса си с апаратче. 4-5 дни по-късно състоянието ми се влоши и се наложи да постъпя в болницата", разказа д-р Момчил Манчев, специализант по хирургия.

По думите му след преливането на хиперимунната плазма (кръвна плазма с антитела срещу COVID-19) не усетил моментален ефект, състоянието му постепенно се подобрило. Вливанията на плазмата са били в три поредни дни, като едновременно с това е вземал и ремдесивир. След това температурата му започнала да спада, сатурацията  да се покачва и дишането му се подобрило. 

"Бях на болнично лечение около 15 дни, 24 часа бях постоянно на кислород. Очаквах да има ефект от плазмата, скептичен със сигурност не съм бил, защото в момента лечението така или иначе е експериментално. Колегите опитаха всичко. Може би комбинацията от плазма и ремдисивир даде този ефект. Знам, че по-младите преболедуват по-леко, но нещата може и да се влошат много, както се получи при мене. Щастлив съм, че си тръгвам. Благодаря за грижите и лечението", каза още младият лекар, на когото му предстои един месец възстановяване след изкараната пневмония вследствие на коронавируса.

Какво е било обективното състояние на пациента и как е протекло лечението му разказа д-р Лъчезар Панчев от екипа, който се е грижил за колегата си в Инфекциозната клиника:

"Д-р Манчев постъпи в края на август. Това, което видях, не беше никак добро. Видях човек, който "лапа въздух" като риба на сухо. Състоянието ме притесни, сатурацията на кислорода беше много под нужното ниво. Той беше "на кантар" да стигне до реанимация. Колегите, които са го приели, са коментирали да се включи хиперимунна плазма и ремдесивир като последна мярка. В нашето отделение нямаме опит с такова лечение, това е първият пациент, при който се използва комбинацията от хиперимунна плазма и ремдесивир", каза инфекционистът.

Важно е да има преболедували, желаещи да дарят кръв, подчерта д-р Панчев и допълни, че в момента в отделението от коронавирус се лекуват 13 пациенти, а други двама са в реанимация. 

Вирусът става по-вирулентен (по-заразен), но силата му намалява. Той не цели да унищожи човека, защото няма да има къде се развива. Докато преболедува по-голяма част от населението, разпространението няма да намалее, убеден е инфекционистът.

Как е било организирано даряването на плазма за лекаря с коронавирус разказа Павлина Михайлова от Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“. Сдружението има група във фейсбук, чрез която се издирват донори - хора, които са преболедували COVID-19, и имат достатъчно антитела срещу вируса. Първият пациент, когото успяват да спасят с общи усилия, е варненският лекар д-р Ненкова, чиято дъщеря отправи апел за търсене на дарители. Благодарение на усилията на група хора от сдружението доброволци бяха открити, нужното количество плазма беше обработено в Националния център по трансфузионна хематология в София и пациентката беше спасена, въпреки критичното състояние, до което я беше довела болестта.

До момента дарителите са предимно млади мъже от различни краища на страната, които са изкарали болестта без усложнения.

Според онкохематолога д-р Чавдар Ботев, който е консултант на сдружението, един дарител може да осигури три сакчета хиперимунна плазма. Процедурата трае 45 минути, кръвта се обработва в момента на вземане, минава през апарат, който извлича плазмата и останалото се връща отново в кръвоносната система на дарителя. Подходящи да даряват са хора, които имат по-висок титър на антитела. Това се установява след тестване.

За да могат да поемат разходите за път ( ако не са от София) и тестване на доброволците, от сдружението са открили фондонабирателна сметка на името на Националната пациентска организация:

IBAN BG76RZBB91551035516966
BIC RZBBBGSF
BGL

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки