Гоце Делчев се прощава с д-р Милан Първанов

OFFNews 21 септември 2020 в 15:51 4133 0

Днес жителите на Гоце Делчев се прощават с д-р Милан Първанов - лекарят, който почина след усложнения от коронавирус. Д-р Първанов бе началник на Отделението по реанимация в Многопрофилната болница в града.

"Изказвам съболезнования на семейството на д-р Милан Първанов, който си отиде преждевременно и това е голяма загуба за града, каза пред БНР Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев. - Ние имаме 4-ma анестезиолози, а за да се поемат пациентите с коронавирус, но и с останалите заболявания, ни трябват повече и се надяваме в най-скоро време да се намерят още двама анестезиолози. Вече имаме разговори с двама специалисти, които не са от областта."

Москов обясни, че общината има специализантска програма за 15 студенти, но няма кандидати за анестезиoлози. 

"Има неглижиране на противоепидемичните мерки в района и ние настояваме общините да имат по-големи правомощия по отношение на контролните функции за спазване на мерките. Повечето от хората си говорят, че нищо няма, че това са спекулации, а виждате докъде се стига, ще останем без лекари, защото те са на първа линия. Контролът е занижен и държавните структури трябва да си влязат в правомощията, защото хората нехаят, собственици на магазини нехаят, по ресторантите се правят сватби, никакъв контрол няма", изтъкна още кметът на Гоце Делчев.

Агенцията по храните следи за спазването в заведенията и ресторантите. И РЗИ, и Агенцията трябва да настъпят по-здраво, но сега контролът е занижен, смята кметът.

Трудно е да се заеме мястото на д-р Първанов, беше изключително ангажиран в болницата, каза управителят на лечебното заведение в Гоце Делчев д-р Петър Филибев. Той допълни, че се очаква реаниматор от столицата да се включи в екипа на болницата.

Болницата в Гоце Делчев е най-натоварената с ковид пациенти в областта. От началото на пандемията имаше редица огнища в този район. В момента в лечебното заведение са настанени около четиридесет пациенти. На този етап няма тежки случаи, коментира директорът на лечебното заведение.

Началникът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград подчерта, че голяма част от медиците в областта са в предпенсионна възраст, от месец март са подложени на изключително натоварване, а умората, натрупана през този период, дава отражение.

От Българския лекарски съюз също изразиха своите съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия д-р Милан Първанов, посочвайки, че е изявен и уважаван медик в областта, който е спасил хиляди пациенти и за когото медицината е била призвание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!