Българин на работа в чужбина на два пъти бе измамен при покупката на жилище

OFFNews 29 октомври 2020 в 13:10 3043 2

Българин, който живее в чужбина, на два пъти бе излъган от строителен предприемач при закупуването на жилище в Сандански.

Всичко започнало през 2007 г., когато купувач и предприемач се договорили за покупката на жилище от 48 кв. м в строящия се от фирмата на обвиняемия обект. В деня на сключването на предварителния договор измаменият платил първата вноска от 2700 евро, или 10% от общата стойност на имота. Половин година по-късно мъжът изплатил задълженията си по втората вноска по договора – 13 500 евро. Останалата сума от 10 800 евро трябвало да се плати при нотариалното прехвърляне на апартамента.

Сградата, в която се намирало въпросното жилище, била построена през 2009 г. В продължение на година купувачът настоявал сделката да се финализира, но това не се случило.

През 2012 г. купувачът, който работел в Нидерландия, пристигнал в България и се срещнал с обвиняемия. Притиснат от обстоятелствата, измамникът му признал, че преди години прехвърлил собствеността на апартамента на друг човек. Оправдал тази постъпка с много изгодна сделка и предложил апартаменти на други етажи, но мъжът отказал.

Възмутен от поведението на строителния предприемач, човекът заплашил незабавно да уведоми следствието и прокуратурата. Обвиняемият го помолил да не го прави и обещал да се реваншира с друг имот с двойно по-голяма площ и в по-добра сграда. Бил направен оглед на имота, но предварителен договор за продажба не бил сключен. Мъжът се оставил да бъде убеден да доплати още 20 000 евро заради по-високата цена на жилището. Предприемачът издал разписка за сумата, след което купувачът заминал по работа в чужбина.

Обвиняемият знаел, че подобна сделка е невъзможна, тъй като за всички апартаменти в сградата вече имало сключени предварителни договори. А жилището на измамения вече било продадено на испанец.

Година по-късно строежът и на тази сграда бил завършен, но нотариалното оформяне на собствеността на апартамента отново не било осъществено поради различни причини, изтъквани от строителния предприемач.

През ноември 2016 г. обвиняемият излъгал, че е записал час при нотариус за финализиране на сделката, изготвил фалшив нотариален акт и положил подпис за нотариус. За липсата на печат обяснил, че ще оправи нещата по-късно. Дори предел ключовете на човека.

През лятото на 2018 г. измаменият се върнал от чужбина и започнал ремонт в новото си жилище. Когато обвиняемият разбрал за това, предложил помощта си, като го придружавал с автомобила си до различни магазини за строителни материали. Докато се занимавал с ремонтните дейности, от други собственици на имоти в сградата разбрал, че апартаментът, който ремонтира, не е негов. Изумен от този факт, мъжът веднага се обадил на измамника, който го уверил, че това не е вярно.

Мъжът обаче направил справка за притежавания от него нотариален акт и разбрал, че е станал жертва на измама.

По образуваното досъдебно производство е била извършена съдебно-графологична експертиза, според заключението на която подписът в графа „нотариус“, положен в документа, е на обвиняемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

2

yetti

29.10 2020 в 16:27

Статията щеше да е много по-полезна ако бяхте написали името на фирмата и на "обвиняемия"

23293

1

Стефан

29.10 2020 в 15:57

Ми кво - използвайте правилни посредници.
Ако нещо - мога да предложа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!