Австралиецът Джок Полфрийман осъди България в Страсбург

OFFNews 09 юни 2021 в 16:15 4967 0

Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи адвокатът му по делото Адела Качаунова, цитиран от БТА. България трябва да му плати обезщетение от 5200 евро.

ЕСПЧ смята, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор.

През 2007 г. Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов на 20 г. затвор, но бе освободен предсрочно през 2019 г., като излежа близо 12 г. от присъдата си.

Австралиецът заведе дело в европейския съд заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потърпевши са били група чужденци, сред които и той самият.

Днес адвокат Качаунова обясни, че държавата ни е осъдена, защото не е обяснила от какво са нараняванията на Полфрийман, както и защото не е разследвала ефективно случая.

Историята на Полфрийман е любопитна и с още едно обстоятелство - през 2011 г. МВР му наложи забрана да напуска страната. През януари 2020 г. Административният съд София-град (АССГ) отмени заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов, но оттам обжалваха решението пред ВАС.

Получи се парадокс - австралиецът имаше забрана за напускане на страната и заповеди за експулсиране и за забрана да стъпва в ЕС за срок от 5 г.

На 15 октомври 2019 г. Фрийман напусна центъра за временно настаняване в Бусманци. След като МВР разбра, поиска получения от него паспорт. Австралиецът отказа, което доведе до насилственото отнемане на документа.

През май 2020 г. Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор и сегашен председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца.

Междувременно точно предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман предизвика остра реакция в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови