Илон Мъск обяви план за хакване на човешкия мозък

OFFNews 17 юли 2019 в 16:04 4314 1

Снимка pixabay.com

Основаната от Илон Мъск компания NeuraLink с цел да проучи начините за свързване на човешкия мозък с компютърния интерфейс се е обърнала към американски регулатори за разрешение за изпитания на устройство върху хора, съобщи Би Би Си.

Системата е била тествана върху маймуна и е показала, че може да контролира компютъра чрез мозъка, твърди Мъск.

От компанията твърдят, че искат да се насочат към пациенти с тежки неврологични заболявания. Но крайната цел на Мъск е "свъхчовешко познание".

Устройството се състои от малка сонда, която съдържа повече от 3 хил. електрода, свързани с гъвкави нишки, които са по-тънки от човешки косъм. Те могат да следят дейността на повече от 1000 неврона. Предимството на системата, според фирмата, е, че тя ще може да бъде насочена към много специфични области в мозъка и намесата да е много по-безопасна от хирургическата. Тя също би могла да анализира записи, които да помогнат за правилното поставяне на диагнози на пациенти.

NeuraLink не обясняват как устройството ще "превежда" мозъчната активност или как устройството ще може да стимулира мозъчните клетки.

"Не става въпрос внезапно да се сдобием с тази невероятна невронна дантела и да превземем човешките мозъци - увери Мъск по време на презентацията. - Ще отнеме дълго време." Но за тези, които я изберат, системата ще осигури "симбиоза с изкуствен интелект".

По-рано Мъск е коментирал, че изкуственият интелект би могъл да унищожи човешката раса.

Свързването на мозъка с компютъра би създало нов вид свръхинтелигентност в човешкия мозък - добави той - нещо, което хората вече имат чрез телефоните си.

Разрешението за тестване върху хора се очаква от американската агенция за храните и лекарствата.

През това време Мъск има намерение да привлече още учени към компанията, в която към момента работят 100 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови