Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Децата трябва да прекарват повече време онлайн, твърди бивш шеф от службите на Острова

OFFNews 08 август 2017 в 11:33 2845 1

Снимка Pixabay

Родителите трябва да насърчават децата да прекарват повече време онлайн, за да "спасят страната" от актуалните заплахи пред нея, заяви бившият шеф от британското разузнаване Робърт Ханиган, цитиран от медиите.

През 2014-2017 Ханиган е оглавявал британската Правителствена информационна централа (Government Communications Headquarters/GCHQ) - организация, която работи в сферата на сигурността и разузнаването, предоставяйки информация на правителството и армията. В предмета ѝ на дейност е и IT сигурността.

Според Ханиган Великобритания се бори усилено да е в крак с достиженията на своите конкуренти по отношение на кибер сектора. Той смята, че родителите не трябва да изпитват вина, ако тийнейджърите се застояват с часове пред компютъра по време на лятната си ваканция.

"Схващането, че времето онлайн или пред монитора е загубено, трябва да се промени", казва той. 

Много специалисти предупреждават, че децата не бива да прекарват твърде дълго време пред компютъра, защото така губят ценно време за социални контакти, спорт, добиване на знания и игри.

Думите на Ханиган идват след обръщение на британския комисар по въпросите на децата, който призова родителите да ограничат стоенето на подрастващите пред мониторите по време на лятната ваканция.

В задочен отговор на думите на комисаря, Ханиган казва: "Ако отделяте твърде много време от ваканцията си в опит да отделите детето от компютъра или други електронни устройства, не се отчайвайте. Вашето лошо родителство може да спаси нацията." Според него децата имат нужда да опознаят дигиталния свят точно толкова, колкото и физическия. Това ще им помогне да помогнат не само на страната си, но и да развият умения, необходими за бъдещето им.

"Тази държава има отчаяна нужда от инженери и компютърни специалисти и дори в момента ѝ липсват кибер умения, да не говорим за след 20 години. Често сме много след конкурентите си", добавя той. Според него родителите също трябва да наваксат с компютърните си умения и дори ги съветва да си куят Raspberry Pi - малък компютър, на който родител и дете могат по забавен и достъпен начин може да научат основите на програмирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews