'Жълтите жилетки' се завърнаха, много обгазени и арестувани

OFFNews 12 септември 2020 в 20:30 5711 1

Снимка Архив

"Жълтите жилетки" във Франция се завърнаха след принудителното спиране заради COVID-19, предаде Ройтерс. 

Френските власти разположиха голям брой полиция в Париж. 

Демонстрациите започнаха със сблъсъци между протестиращи и полиция на няколко места във френската столица. Органите на реда използваха и сълзотворен газ. 

Местни медии съобщават за масивно полицейско присъствие около централния булевард Шанз Елизе, където властите са забранили протестите.

Хиляди се събраха на двата площада в Париж за разрешени от властите шествия. Единият кортеж потегли без инциденти, но другият поход беше забавен, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, напуснали заявения маршрут. Бяха подпалени кофи за боклук и един автомобил.

Властите забраниха протестите в централната част, включително "Шанз-Елизе", който стана център на безредиците в разгара на движението на "жълтите жилетки" преди близо две години заради увеличението на акцизите върху горивата. Малко след това се включиха и по-широк кръг от социални искания и призиви за пряка демокрация. През първите си месеци движението привлече хиляди протестиращи и често се стигаше до ожесточени улични сблъсъци със силите на реда, но през миналата година редиците на демонстрантите видимо оредяха.

Част от протестиращите бяха облечени с черни дрехи и носеха знамето на антифашистко движение, което показва присъствието на радикални демонстранти, наречени "черни блокове", които често са обвинявани за насилието при уличните демонстрации в страната.

Полицията съобщи, че е извършила 200 ареста към 15:00 ч. местно време. Много хора са били арестувани заради носенето на предмети, които може да се използват като оръжия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!