Вебер: Ако стана председател на ЕК, ще поискам да спрем преговорите за присъединяване на Турция

OFFNews 19 януари 2019 в 12:33 3025 0

Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК,  ще помоля институциите да спрем преговорите с Турция. 

Това заявява водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер в ексклузивно интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR. По думите му, ако предложението му бъде подкрепено, това няма да е край на отношенията между европейските институции и Турция, а отваряне на нова страница.

Бих предложил на Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Както и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един, смята Вебер. 

Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят,“ коментира Вебер пред водещата Милена Милотинова, която бе и депутат в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови