Тръмп налага на мита на китайски внос за 50 млрд. долара, ЕС освободен от мита засега

OFFNews 22 март 2018 в 21:56 5276 12

Снимка Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще подпише днес президентско разпореждане за налагане на мита на китайски внос на стойност 50 милиарда долара заради кражба на интелектуална собственост, съобщи заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат, цитиран от Ройтерс.

Мярката може да доведе до ответни мерки на Пекин и да се стигне до търговска война между двете най-големи икономики в света. 

С подписването на документа ще започне период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата.

Според Айсенстат става въпрос за сферите, в които Китай се опитва да спечели предимство чрез нечестни придобивания и насилствен трансфер на технологии от американски компании. 

По думите му Тръмп се готви да разпореди на финансовото министерство да предложи мерки за ограничаване на китайските инвестиции в САЩ. 

В същото време става ясно, че ЕС и още 6 държави засега ще останат извън действието на наложените тежки мита за внос на стомана и алуминий в САЩ, които бяха наложени също по идея на Тръмп. 

Робърт Лайтхайзър заяви пред комисия в Сената, че Тръмп е одобрил „пауза“ в митата, докато се водят разговори за намиране на по-трайно решение.

Освен ЕС, без мита засега ще са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

12

Стефан

23.03 2018 в 21:02

Хе! И на мене ми е любопитно, кой ще е именно следващият:)
А в крайна сметка - ще се откажат от всичките, никоя империя не е избягала от съдбата си.

10571

11

Hissarion

23.03 2018 в 14:09

Американците се отказаха от свободната търговия. Кой е следващия термин, който скоро няма да им върши работа - демокрацията или човешките права?

23293

10

Стефан

23.03 2018 в 11:10

Хубаво, но те извървяха пътя на Япония много бързо, също решиха че могат да се еманципират, и на американците през 90-те им се наложи да повторят номера с азиатските борсови кризи, да срутят и тях, и да направят икономика на Китай.
Теоретически, той също може да бъде затрит лесно, но тук има неприятен нюанс - за последните 50 години белите се разучиха да работят, после и да мислят, и в момента нямат никакво желание да започнат да го правят отново. Налудностите с "постиндустриалната икономика", джендърството, и останалите от тоя ред, са само част от идеологията на мързела и приближаващата смърт, и само върховете на айсберга.

23293

9

Стефан

23.03 2018 в 11:01

Пример. В моето детство, "японска стока" предизвикваше смях, като "китайската" преди години. Демек - откровен буклук. В края на 70-те, вече предизвикваше опашки с караници в ЦУМ.
Каквото и да е била Япония по войната, след нея тя е била руини, без всякакъв шанс за възстановяване, особено без окупираните територии - суровинна база. Но заради глупостите и войните си в Индокитай, Щатите им бяха направили могъща икономика. Да не карат всичко през океана, а да го имат под ръка до Виетнам. И Япония стана икономическа свръхсила.
В началото на 80-те, бяхме на ръба на атомна война между НАТО и ВД, а в краят им се очакваше световната война да започне между Щатите и Япония, не с нас. На американците им писна, с няколко борсови измами я срутиха, и направиха същия номер с Южна Корея. Япония залезе, а корейците станаха книжен тигър.

23293

8

Стефан

23.03 2018 в 10:48

А, ако ще става дума за Китай и китайците, там работата е още по-странна. Те вече са били върхът на цивилизацията, преди 10 века. После нещо е станало, и са спрели. И другите са ги изпреварили. По моему - въпрос на тип мислене, освен на достъпност на природните ресурси.
Те всъщност са глупави и мързеливи. Печелят с масата си - толкова много ръце - все някак успяват да преброят многото грешни варианти и да напипат верен, и все нещо свършват. И крадат, да. Доколкото успеят да разберат какво е това, което са откраднали, как работи, и как се прави. Но това им е трудно, и в такъв смисъл са лесно контролируеми.

77927

7

El Commandante

23.03 2018 в 07:42

Стефане, хем си прав, хем не си.
Моя опит е свързан с други сфери, в които китайците крадат ноу хау като ненормални.
То реално и в чисто военно отношение ако гледаме, всичките им изтребители са краднати от УСА и от Русия.

Но са амбициозни много и се развиват с невероятна скорост, не може да им се отрече.

23293

6

Стефан

23.03 2018 в 01:32

То само Китай да им беше проблемът - щяха да го изядат, и нямаше и да се оригнат.
Просто на светът му писна от тях, и ги загърбиха. Като истерична пияна красавица. До едно време всички на купона се чудят как да се отъркат в нея, а после схващат че е просто тъпа крадлива курва, и отиват да си пият и говорят с реално важните и интересни хора. Не със случайно довлеклият се мошенник.
А огромен, дебел, олигавен, пиян тинейджър-олигофрен, с огромен краден револвер, не е мечтаният събеседник и на най-дебилният купон в гетото.
А щатите, и обществото им, са именно въпросния тинейджър. Болшой театр в Москва, е по-стар от държавата им. За другата Европа - и не говорим. Ама те били главните.
Е, не са. Може да опиташ да учиш баща си как се правят деца, ама накрая ти ще се окажеш бит и е...н в ъгъла, а баща ти ще си сипе още една ракия, и ще продължи да живее както смята за правилно.

23293

4

Стефан

23.03 2018 в 00:34

Мани го епълът - това е само дъвка за хипстъри. Ами става дума за наистина важни неща. Уестингхаус(!!!) изгърмя, понеже не умее, и НЕ МОЖЕ да прави реактори. Трето поколение. Китайците строят свой, поколение 3,5.
Тия дни се сблъсках с проблем, който засяга стотици милиони хора, и е потребителска стока, не държавно дело. Животоподдържаща апаратура. Нереално скъпа американска. Докато се щурах в отчаяние с отверките из машината, и в интернета за части, полека-лека стигнах до китайския ОРИГИНАЛ на американските машини.
Гепи швепса.

77927

3

El Commandante

22.03 2018 в 23:42

Брат, при 504 милиарда търговски дефицит, все НЕЩО трябва да направи нали разбираш?
Това е най-големия дефицит изобщо в историята на.....историята....:):)

Така като гледам е възможно да го подуха леко само крайния потребител, но и това тепърва има да се гледа.

Сами са си виновни-Апъл например ламтят за сто милиона процента профит и затва си изнесоха всичко в Китай и Тайван.
А в момента, в който изнесеш технология в Китай ти един вид си създаваш поне 2 конкурента на същия продукт, които са по-евтини.
Е до тва води лакомията за бързи печалби и късогледството на секакви корпорации които си изнесоха производствата в Китай, подписаха секакви договори, които там немат никакво значение и в един слънчев ден не много време след това с почуда и потрес осъзнаха че същия продукт/препарат се прави в още 3 новопостроени завода, чиито собственици по една огромна случайност са първи братовчеди на собственика на завода с който ужким имат договори за кофиденциалност.

Алчността е грях.