Президентът на Израел помоли принц Уилям да изпрати послание за мир към палестинците

OFFNews 26 юни 2018 в 19:58 3246 0

Снимка PA

Принц Уилям неочаквано бе въвлечен в центъра на политиката в Близкия Изток, след като президентът на Израел поиска от него да изпрати послание за мир към лидера на Палестинската автономия.

Херцогът на Кеймбридж е на първото официално посещение на представител на кралското семейство на Великобритания в Израел от основаването на държавата през 1948 г.

Той бе посрещнат и поздравен от държавния глава Реувен Ривлин като "принц и поклонник". В публичната им среща пред представители на световните медии херцогът отговори: "Много се надявам мирът в този район може да бъде постигнат".

Президентът Ривлин, чиито встъпителни думи бяха за футбола и представянето на Англия на Световното първенство, отправи послание за напрежението в региона, което изглежда е било внимателно подготвено, отбелязва британския в. "Телеграф".

"Знам, че ще се срещнете с президента Абас - каза той, визирайки президента на Палестинската автономия. - Аз бих искал да му изпратите послание на мир. И му кажете, че е време да намерим заедно пътя към изграждането на доверие."

"Да изградим доверие като първа стъпка, която да доведе до разбиране, да доведе до края на трагедията между нас, която продължава повече от 120 години. Бог да Ви благослови", казва президентът и изказва почитанието си към кралицата.

Той нарича херцогът "поклонник", добавяйки: "Вие пишете нова страница от историята. Защото ние сме имали много крале и принцове, които са идвали в Йерусалим в историята на Йерусалим, който е на три или четири хиляди години, а Вие сте първият, който идва не само като принц, но и като поклонник. Приветстваме Ви с добре дошли от дълбините на сърцата си".

По-рано принц Уилям, който е на петдневна обиколка в Близкия Изток, се срещна и с министър-председателя Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара. 

Преди това херцогът на Кеймбридж посети мемориала на Холокост "Яд ва-Шем", където се запозна с лични истории на някои от милионите жертви на нацизма. Той определи като "ужасяващ" видът на обувките в музея, останали от евреите, убити в лагерите на смъртта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови