Полша отказа на близките ново разследване за самолетната катастрофа в Габаре през 1978

Красимир Крумов 04 юли 2022 в 10:56 2116 0

Паметник на загиналите полски жертви край Габаре.

Снимка Лешек Сибилски

Колоездачът Лешек Сибилски поднася цветя на паметника на загиналите си колеги в Габаре. Лешек трябвало да е в самолета, но не полетял заради изпити.ь

Институтът за национална памет (ИНП) в Полша е отказал да образува ново разследване за катастрофата на пътническия Ту-134, който се разби край врачанското село Габаре в България на 16 март 1978 година. За ново следствие, което да изясни мистериозната за мнозина катастрофа настояваха близките на загиналите тогава 37 полски граждани.

На борда на LZ-TUB на авиокомпанията ТАБСО, прекръстена същата година на БАЛКАН, загиват общо 73 души. Сред загиналите българи са членовете на делегацията на Българската федерация по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, Севдалина Попова, Снежана Михайлова, Румяна Стефанова, Албена Петрова и Валентина Кирилова. Катастрофата се смята за най-тежката в българската гражданска авиация.

През последните няколко години в полската преса има засилен интерес към разследването на причините за катастрофата заради убеждението, че комунистически власти по онова време умишлено са прикрили подробности за инцидента, като има спекулации, че самолетът е бил свален от българската армия.

В края на 2021 година семействата на полските жертви са сезирали разследващия отдел на ИПН за извършено престъпление. ИПН е структура, близка по съдържание до Комисията по досиетата в България, но натоварена с допълнителни лустрационни и разследващи функции. В частност ИПН води допълнително следствие за покушението срещу папа Йоан Павел Втори. ИПН разследва комунистически престъпления, извършени срещу полски граждани.

Близките на загиналите поляци са предали в ИПН копия от 700 страници разследване на българските следователи, с което са се сдобили в българските архиви. Посочили са, че все още 200 страници са засекретени и не са предадени в държавния архив у нас. Предполага се, че сред документите се намират и материалите по изследването на черната кутия на самолета.

Прокурорката от ИПН Малгожата Кужняр-Плота е отказала да образува производство, тъй като, според нея, няма основания да се твърди, че е налице извършването на комунистическо престъпление. Сезиращите семейства не са дали никакви доказателства, че зад инцидента стоят служители на българската комунистическа държава.

Постановлението за отказ от образуване на разследващо производство в ИПН е обжалвано от адвокатите на засегнатите семейства, а Окръжният съд във Варшава ще разгледа жалбата им на 20 юли. Основното обвинение на близките е, че следователите преди 44 години не са положили всички усилия да разкрият причините за катастрофата. 

Над Габаре загиват тогавашният министър на културата и изкуството Януш Вилхелми (брат на актьора Роман Вилхелми), съпругата на актьора Игнаци Голишевски, както и колоездачите от националния отбор по колоездене на Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews