ООН: По всичко личи, че мирните хора в Буча са целенасочено и директно избивани

OFFNews 05 април 2022 в 18:54 6819 10

Снимка Facebook/Володимир Зеленски

Буча

Говорителката на Службата на ООН за правата на човека Лиз Тросел заяви, че всички постъпили информации от Буча сочат, че става дума за целенасочени убийства на мирни граждани в украинския град.

Това е изключително обезпокоително и действително води до заключението, че мирни граждани са целенасочено и директно избивани. Трябва да подчертаем, че съгласно международното хуманитарно право умишленото убийство на цивилни граждани е военно престъпление, каза Тросел, позовавайки се на ужасяващите снимки на хора с вързани ръце и тела на жени, намерени голи и частично изгорени.

Може да се твърди, че има военна обстановка, когато е била ударена сграда, например. Но трудно е да се разбере как може да има военна обстановка при случаи на застреляни в главата хора или на изгорени тела, обясни говорителката на Службата на ООН за правата на човека.

Русия лъже за престъпленията в Буча

Сателитни снимки, публикувани от американската компания "Максар текнолъджис", и анализ на снимки, направени от Франс прес на място, опровергават руските твърдения, че трупове на хора, в цивилни дрехи и открити в украинския град Буча, са били поставени там, след като руските сили са напуснали мястото.

На кадрите на "Максар", датиращи от средата на март, може да се различат няколко трупа на цивилни, лежащи на улица в Буча или край пътя. Украинската армия си върна контрола върху града едва преди няколко дни. Украинските власти обявиха през уикенда, че са намерили в Буча много тела след изтеглянето на руските сили оттам.

"Тези кадри с висока резолюция подкрепят неотдавнашните видеозаписи и снимки в социалните мрежи, които показват трупове по улиците на Буча, изоставени там от няколко седмици", се казва в изявление на "Максар".

Американският в. "Ню Йорк таймс" е анализирал също кадрите, получени от "Максар" от улица "Яблонска" в Буча и ги е съпоставил с видеокадри на трупове по тази улица, направени на 1 и 2 април. Анализът показва, че много от труповете са били там най-малко от три седмици, докато руските сили все още са контролирали града.

Агенция Франс прес също е успяла да се сдобие с тези сателитни кадри и по този начин да потвърди анализа на "Ню Йорк таймс". Съпоставила ги е с кадрите, направени на място в събота от екипа на агенцията, който е видял там труповете на най-малко 22 души с дрехи на цивилни.

Много тела, присъстващи на сателитни кадри, предоставени от "Максар" и датиращи от 19 март, са в същата поза на земята и на същото място и на снимките на Франс прес направени две седмици по-късно.

Още опровержения на руските твърдения

Москва отрича категорично всички тези твърдения и уверява, че руското министерство на отбраната е открило признаци за фалшификация в кадрите, представени от украинските власти като доказателства за руските издевателства.

Постоянният представител на ООН Василий Небензя заяви вчера "Всички тези тела се появяват внезапно по улиците, лежащи на земята, едно по едно, кой отдясно, кой отляво, някои мърдат, други показват признаци на живот". Той добави, че става дума за инсценировка, организирана от "украинската военна информационна машина". Но анализ на кадрите, разпространени в социалните мрежи, като и на снимките на Франс прес и на свидетелствата на журналисти на място отново опровергават тази версия.

В акаунта си в Телеграм руското министерство на отбраната твърди, че две от телата в Буча са помръдвали, като прави тези изводи на базата на видео, заснето на улица "Яблонска" и качено в интернет на 2 април. Но екип на Франс прес, който беше в Буча на 3 април, засне въпросните две тела, които са неподвижни на същото място и в същата поза, както и на видеото.

Вчера в Буча дойде и украинският президент Володимир Зеленски и каза, че в града са били извършени военни престъпления и геноцид. "Вие сте тук и можете да видите какво се е случило. Ние знаем, че хиляди хора са убити и измъчвани, че техните крайници са били разкъсани, че жени са били изнасилени и деца избити", каза Зеленски на импровизирана пресконференция, дадена на няколко метра от централна улица на Буча, осеяна с останки от унищожени руски бронетранспортьори и насред разрушени къщи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

06.04 2022 в 08:55

Личи си че Pi ar Sevi Boiko пише по задължение и колкото да се отчете. Личи си и че си мисли, че надзорниците му ще му броят копейки за всеки коментар изсмукан от пръстите и по няколко думи.

2073

9

Johnny B Goode

05.04 2022 в 22:14

"Трябва да си малоумен(или платен) за да не се сетиш"

Тези две категории не са взаимоизключващи се.
Според статистиката, 30% от нашия "малък, но изключително прост народ" подкрепя Путлер, което автоматично дефинира 30% малоумни. Платените са значително по-малко като процент, те са и по-умни.
Според мен сечението на двете множества е не повече от 2-3%, лошото е че те са най-кресливите.

-2175

8

IvanGrozn

05.04 2022 в 20:51

Преди да се появят руснаците не е имало такива случаи, каквито си споменал, така че сам си направи изводите. Безкрайно жалки трол такъв! Копейкити все по тежки ще ти стават и накрая ще те смачкат като хлебарката каквато си!

3767

7

Име на профила

05.04 2022 в 20:51

Напротив, подули са се. Свили, почернели. Виж снимките ако не те е срам.

-2175

4

IvanGrozn

05.04 2022 в 20:13

Kиро Ванкувара
05.04 2022 в 19:52

Има сателитни снимки, на които се вижда как са "подредени" телата от 19 март още. Не трябва да си експерт за да разбереш какво значи това. Жалък трол!

1220

3

хr4

05.04 2022 в 20:07

Трябва да си малоумен(или платен) за да не се сетиш кой е виновен. Киро, чудя се ти от коя категория си?

-240

2

редовно четящ

05.04 2022 в 20:01

Руzия лъга десетилетя и за разстреляните полски офицери край Катин.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков