Наводнения в Индия взеха най-малко 700 жертви, милиони напускат домовете си

ОFFNews 31 юли 2017 в 15:04 3440 2

Снимка indianexpress.com

Предизвиканите от започналите през юни мусони наводнения в Индия са взели близо 700 жертви и са принудили милиони души да напуснат домовете си, съобщи индийската преса, цитирана от Франс прес и БТА.

Само в западния щат Гуджарат загиналите са вече 213 спрямо обявените миналата седмица 120, след като през уикенда бяха открити още стотина тела. Властите очакват броят на жертвите да нарасне.

Двадесетина индийски щата са засегнати от мусонните дъждове. В Западна Бенгалия, както и в щатите Аруначал Прадеш и Асам в североизточната част на страната и в Джаркханд и Бихар в източната част са пострадали и от наводнения и свлачища.

Днес в източния щат Одиша най-малко 11 души бяха убити от мълния, докато работели на полето, а 15 са ранени, някои от тях тежко.

Спасителните работници са евакуирали близо 130 000 души от ниско разположени, опасни зони.

От бедствието са пострадали милиони домакинства, а загубите на селските стопани все още се оценяват. Над 150 промишлени предприятия в щата принудително са спрели работа, а проливните дъждове са поразили посевите от памук и просо в някои райони на Гуджарат и Раджастан, но експерти по земеделие се опасяват повече от това, че влагата може да предизвика нашествие на вредители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков