Над 500 са вече убитите цивилни в Източна Гута за седмица

OFFNews 24 февруари 2018 в 15:20 5144 4

Снимка Reuters

Над 500 са вече убитите цивилни при бомбардировките на сирийския бунтовнически бастион край столицата Дамаск Източна Гута в рамките на седем дни, предоха БТА и Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че сред 505-те загинали от неделя са 123 деца.

Броят на жертвите се е увеличил след откриването на тела под отломки и на фона на продължаването на бомбардировките.
Днес са били убити 29 цивилни, 17 от които в Дума - големия град в Източна Гута.

Сирийските правителствени сили започнаха масирани бомбардировки на последния бунтовнически анклав край Дамаск в подготовка на сухопътна офанзива за неговото превземане.

Източна Гута, чието население наброява около 400 000 души, е обсадена от 2013 г.

Бомбардировките продължават в момент, когато нови разногласия в ООН предизвикаха поредно отлагане на гласуването за хуманитарно примирие в района.

Очакваното снощи гласуване в Съвета за сигурност на ООН за проекторезолюция, предвиждаща 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия, бе отложено за днес. Световната организация все още е разединена по въпроса за кръвопролитния конфликт в Сирия.

Продължилите с часове преговори, целящи да се избегне вето от страна на Русия, ключов съюзник на режима на сирийския президент Башар ал Асад, получаващ от нея решаваща военна помощ във войната, приключиха с изготвянето на нов проект, предвиждащ незабавно спиране на огъня.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека руски военни самолети участват в атаките срещу Източна Гута. По-рано тази седмица Москва отрече да нанася въздушни удари в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

24.02 2018 в 17:21

Американците срутиха целите Мосул и Рака, и убиха десетки хиляди цивилни.
Сигурно затова не са могли да закарат кетчуп, и да направят такива снимки.
Защо от разни лондонски обсерватории нямаше писъци?