На какво се дължи руската жестокост в Украйна

И в мирно време издевателствата и убийствата са често срещани в "черните полкове" на Русия

war-proekt.media 23 май 2022 в 14:47 6549 5

Руското независимо издание „Проект“ публикува данни за руските командири, участвали във войната в Украйна.

Журналистите на изданието успяват да идентифицират повече от 150 части на руската армия, участващи във войната, и да установят самоличността на 166 командири.

Изданието установи, че във войната участват всички части на руските въоръжени сили, способни да преминат в настъпление: всички сухопътни армии, всички въздушнодесантни сили, всички разузнавателни части, морските пехотинци от четирите флота, самоходната артилерия, бомбардировъчната, ударната и изтребителната авиация.

"Проектът установи имената на руските военни, които са давали и дават заповеди по време на инвазията в Украйна - от висшето ръководство на въоръжените сили до командирите на отделни полкове. Разглеждането на биографиите на тези офицери и състоянието на военните части, които командват, дава представа защо войната се развива по този начин."

Кой е отговорен?

Повече от 160 души, водещи руската агресия срещу Украйна - от висши офицери на Министерството на отбраната до командири на полкове.

Много кръв на чужда земя

От първата минута на войната в Украйна руските власти я нарекоха "специална военна операция за демилитаризация и денацификация", както се изрази президентът Владимир Путин, когато прочете решението за нахлуване сутринта на 24 февруари.

По аналогия с бойните операции в Северен Кавказ и Сирия определението на Путин се възприема като ефективно и, ако е възможно, краткосрочно настъпление, провеждано от ограничен контингент от професионални, добре обучени части. За да не се изкушават руските граждани дори да го наричат война, властите набързо въведоха наказателна отговорност за него. Това обаче е точно война. Това ясно се вижда от количеството и качеството на войските, участващи в агресията.

Според данните, проучени от "Проект", в операцията участват всички подразделения на руските въоръжени сили, които могат да предприемат настъпление. Това са всичките сухопътни армии на РФ - 11 общовойскови една танкова, всички настъпателни сили на Въздушно-десантните войски, всички съществуващи съединения на разузнаването, морската пехота от четирите флота, самоходната артилерия, бомбардировъчната, ударната и изтребителната авиация. Географията на постоянното им разполагане се простира от Калининград до Камчатка, от Мурманск до Дагестан.

Какви сили участват във войната?

- Моторизирани, артилерийски и противовъздушни части от всички 12 руски армии и отделна танкова дивизия;
- Всички въздушно-десантни настъпателни сили - пет въздушно-десантни щурмови части, две въздушно-десантни дивизии и една бригада специални сили;
- Шест разузнавателни бригади на Генералния щаб;
- Морски пехотинци от четирите флота и корабите на руския Черноморски флот;
- Изтребителни, ударни и бомбардировъчни полкове на руските Въздушно-космически сили и авиацията на флота;
- Сили на полицията и Росгвардия

Руската армия наброява около 900 000 души и вероятно е съсредоточила поне 20% от личния си състав в близост до границите на Украйна преди нахлуването. Останалите боеспособни формирования на сухопътните сили са разположени близо до западните граници поради възможна конфронтация с НАТО.

Дори 15-а Александрийска мотострелкова бригада от село Рошчински в Самарска област е изпратена да нахлуе в Украйна. А тази бригада е единственото мироопазващо подразделение в страната, което Русия може да изпрати за справяне с международни конфликти под егидата на ООН.

Цялата тази огромна сила е концентрирана върху четири линии за нападение.

Основни направления на ударите на руската армия, края на февруари-март 2022 г.

Частите и формированията, участващи в инвазията, изглежда наистина имаха впечатляващ боен опит. Те са воювали в Чечения, Грузия, Сирия, анексирали са Крим през 2014 г. и са помагали на сепаратистите в Донбас. Но професионализмът на подразделенията не зависи от историята, а от опита на личния състав. Тук нещата не са толкова категорични - съдейки по многобройните свидетелства, в частите е имало наборни войници или военнослужещи, които току-що са сключили договор.

Не е изненадващо, че жертвите през първите дни на войната са много големи.

Колко души е загубила Русия във войната с Украйна според последните изявления?

- Руското министерство на отбраната твърди, че са 5 176;
- Държавния департамент на САЩ - над 10 000;
- Въоръжените сили на Украйна - 29 200.

В дълг към родината

Мащабът на грабежите в териториите, завзети от руската армия, е огромен - в Telegram са публикувани десетки снимки и видеоклипове, на които в разбитата руска военна техника са открити предмети, различни от боеприпаси. Когато се оттеглят, бойците носят със себе си не само откраднати бижута и домакински принадлежности, но и износени обувки, играчки и дори тоалетни чинии втора употреба. Заграбеното се изпраща у дома от транспортни фирми от територията на Русия или Беларус.

Колко открадна Ванка със танка?

Руски военен персонал в офиса на компанията "СДЭК". Скрийншот от видеоклипа на телеграфния канал "Беларускi Гаюн"

Това явление може да се обясни и от социално-икономическа гледна точка. Войната се води от хора от най-бедните региони на Русия. Заплатите им може да са по-високи от средните за региона, но едва ли надхвърлят 50 000 рубли на месец.

Според проучването и офицерите на агресора са зле платени. Въпреки че печелят повече от войниците, дори командирите на армиите и флота, командирите на дивизии и бригади живеят доста по-скромно от тези, които са ги изпратили на война.

Средният доход на офицер, сега командир на сухопътна армия, през 2019 г. е бил около 270 000 рубли на месец. За сравнение, заместниците на заместник-министъра на отбраната Сергей Шойгу са получавали (само официално) средно по 1,2 милиона рубли на месец за същия период, а офицерите от Генералния щаб, които пряко ръководят руската армия и флот, са печелили средно по 300 000. Според служители на Министерството на отбраната само командирите на военни окръзи и отделни родове войски получават около 900 000 евро на месец.

Трима от 12-те генерали, командващи сухопътни войски, не притежават недвижими имоти - те живеят в служебни жилища. Останалите имат по един или два малки апартамента, а само командирът на 1-ва танкова армия Сергей Кисел е декларирал апартамент с площ над 100 кв. м. Командирът на 20-та армия Андрей Иванаев е посочил повече имоти в декларацията си: семейството му притежава един апартамент от 68 кв.м и три парцела с обща площ 48,5 м². Съпругите на армейските командири също печелят много скромни суми - средно 21 хил. рубли на месец.

Командирите на дивизии и бригади от сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморския флот печелят средно по 160 хил. рубли на месец. Командирите на дивизии и бригади също не разполагаха с много имоти: най-много един или два малки апартамента, някои имат и земя.

Дивизиите и бригадите в руската армия се командват предимно от полковници. Средната заплата на офицер със същия ранг в Германия е три пъти по-висока от тази в Русия.

Учудващо е, че проектът установява, че всеки трети висш командир от руската армия влиза в Украйна с дългове, включително за жилище, комунални услуги и издръжка.

Петима души от извадката на "Проект" са били подведени под административна отговорност, включително един заради нежеланието му да се бори с корупцията сред подчинените си. През 2020 г. съдът осъжда полковник Игор Коледа, командир на 30-а мотострелкова бригада от 2-ра армия, на глоба за това, че е отказал да изпълни искането на прокуратурата и да уволни корумпиран офицер. Самият Коледа е вписан във федералните бази данни като неизправен платец. Подразделението му е участвало в настъплението към Харков.

Всеки пети в нашата извадка е имал глоби от пътната полиция, а всеки шести не ги е платил навреме. Сред офицерите има и такива, които са с отнета книжка заради шофиране под въздействието на алкохол или за предизвикване на произшествие.

Тези хора са цветът на съвременната руска армия. Мъже в разцвета на силите си, опитни и сравнително добре образовани. Всички те имат висше образование. 40% от командирите, освен професионалното си образование, са преминали обучение в Общовойсковата академия на въоръжени сили, Военноморската академия, Академията на ВВС и Академията на Генералния щаб. Тогава какво да кажем за социално-икономическото положение на техните подчинени, обикновените войници от руската армия.

Образовани и успешни при Путин

Какво знаем за командирите на руската армия, които са дали заповед за нахлуване в Украйна, въз основа на анализ на биографиите на армейски и окръжни командири, командири на дивизии, бригади и полкове.

Средна възраст:

- Командири на военни окръзи - 55 години
- Командири на отряди - 60,5 години
- Командири на армии - 49,5 години
- Командири на дивизии - 46,5 години
- Командири на бригади - 43,5 години

Образование:

- Висше образование - 100%
- Обучение в академиите на руските въоръжени сили и Академията на Генералния щаб - най-малко 40%
Боен опит
Действителен боен опит - 23% (39 души), от които
- в първата чеченска война - 6 души
- 13 души - по време на Втората чеченска война
- в конфликта в Грузия през 2008 г. - 5 души
- в операцията в Сирия - 26 души
- в конфликта в Донбас - 6 души

Бият и своите, и чуждите

В края на март, след петседмични неуспешни опити за превземане на украинската столица, руските войски започнаха да се изтеглят от района на Киев, оставяйки ужасяващи свидетелства за улични боеве и извънсъдебни убийства. Разрушени къщи, опожарени коли и десетки трупове на цивилни, застреляни от упор, лежаха по улиците. Жени и непълнолетни бяха изнасилвани.

Бруталността изглежда безпрецедентна, все пак кремълската пропаганда от години създава образа на руската армия като "вежливи хора". Но ако се запознаем с биографиите на висшите офицери и с историята на поверените им части, става ясно, че войниците са имали от кого да вземат пример.

Откритите трупове на цивилни граждани в Буча. Източник: kmu.gov.ua

Киевското предградие Буча се превърна в символ на руската военна бруталност - снимки на разкъсани тела на цивилни граждани там се появиха на кориците на световните медии в началото на април. Наред с други, в Буча е дислоцирана 64-та отделна мотострелкова бригада от 35-та комбинирана армия. Това подразделение е от селището Княз-Волконское в Хабаровския край, близо до границата с Китай, и е добре познато на местното население: позивната му "Млечник" е станало нарицателно в целия регион.

Сред наборните войници "Млечник" се смята за адско място. Родители на войници, служили в 64-та бригада през 2017-2019 г., казват, че в подразделението има недостиг на храна, в казармите е студено, а униформите са стари и не по мярка.

"Преди време по време на проверка част от войниците по някаква причина бяха скри в баните, горите и на други места. Вероятно не искат да плашат инспекторите с външния вид на войниците, тъй като униформите им са ужасяващи, както и целият външен вид", казва майката на един от новобранците.

Два пъти годишно се провеждат полеви учения на полигона, където няма елементарни условия за живот. През зимата и лятото войниците живеят в палатки и перат дрехите си в яма в земята. Поради всичко това новобранците често се разболяват, но в бригадата няма медицинско звено. Войниците се лекуват от медицинска сестра, която използва само най-елементарни лекарства като парацетамол.

Новобранци от поделението в Млечник на церемонията по полагане на клетва. Източник: voinskayachast.net

Но най-лошото нещо в "Млечник" са побоищата и издевателствата. В тях участват както наборни войници, така и офицери. Войниците от различните републики образуват банди и тормозят своите съратници: отнемат им парите, банковите карти и мобилните телефони. През 2019 г. например, военнослужещ от Млечник е осъден на 1,5 години в колония за тормоз над друг солдат.

Висшият офицерски състав не само, че не спира подчинените си, но и сам участва в тормоза. През февруари 2022 г. старшина и сержант пребиват шестима редници. Пияният старшина проверявал номерата на нощните шкафчета и чехлите на войниците и удрял с пръчка тези, които не съвпадали. Един от новобранците помолил сержанта да го спре, но той се присъединил към издевателствата.

Поради факта, че наборните войници няма на кого да се оплачат, те се опитват да избягат от поделението или да влязат в болница - "гълтат хлор и игли".

Понякога войниците предприемат крайни мерки. През 2014 г. например се самоубива новобранецът Алексей Снакин. Майор Николай Чабанов го бие с дръжката на метла, принуждава го да носи бронежилетка и противогаз 24 часа в денонощието. Първоначално съдът осъжда Чабанов на условна присъда, а едва след намесата на правозащитници майорът е осъден на 3,5 години в колония с лишаване от право да заема ръководни длъжности за две години.

Самоубилият се новобранец Алексей Снакин

Не само военнослужещи са били жестоко малтретирани в Млечник. През 2015 г. в гарнизона в Княз-Волконское група войници пребиват до смърт случаен минувач. Свидетел на случилото се е готвачът на поделението, който минал наблизо и се застъпил за жертвата. Опитал се да извика помощ, но войниците се обърнали срещу него.

"Потърсих дежурния офицер. Излезе един старши офицер, военна полиция беше тук, биеха ме пред тях", разказва той по-късно пред репортери.

В крайна сметка готвачът успял да стреля по един от нападателите и завлякъл пребития мъж до колата си, където той починал преди пристигането на медицинска помощ.

Хабаровският край е на трето място в Русия по брой на присъди за военни издевателства. На второ място е Приморският край, който също си има свой "черен полк" - село Сергеевка. Там е дислоцирана 127-а мотострелкова дивизия от 5-та армия, която също се сражавала на Киевското направление.

През 2018 г. Роман Сапегин, 20-годишен военнослужещ на трудов договор, бяга от поделението. Той разказва, че е бил тормозен, бит и унижаван от колеги военнослужещи от Кавказ. Те му взели телефона, банковите карти, а последната капка преляла когато сержант принуждавал редника да почисти тоалетната с голи ръце. Сапегин отказал да го направи и бил жестоко пребит.

„Миналата година в нашето подразделение часовой се застреля през нощта, други двама военнослужещи бяха прегазени от Урал точно на полигона, друг войник се обеси“, разказва той.

През 2017 г. в поделението се стига до бой между военнослужещи от Якутия и Дагестан. След като видеото от сбиването попадна в интернет, в гарнизона е пратена проверка от Москва. Инициаторите на боя са изпратени вкъщи два дни преди края на службата, а останалите военнослужещи са предупредени:

„Никой нищо не е видял!”

Понякога в селото се случват странни неща. През септември 2018 г. близо до поделението в Сергеевка беше открит труп във военна униформа без глава. Година по-рано в съседния Усурийск, където се настаняват и части на 127-а дивизия, е открито друго обезглавено тяло. Оказа се, че това е майорът от артилерията Андрей Головлев, който изчезна през лятото на същата година.

Хабаровск, Сергеевка и Усурийск са местата, от които най-често бягат военнослужещи както наборници, така и на договор. Там, както и на много други места в Русия случаите на побои, издевателства и немотивирана жестокост са често срещани. Там и в мирно време умират войници. Повечето от случаите обаче остават скрити зад стените на адските поделения на руската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

5

Кокорчо

23.05 2022 в 19:04

Айде измислете нещо по- оригинално. Ако е за надъхване на ОффНюз тролчетата вероятно има успех, но за нормалните хора е смешна такъв тип пропаганда.

1767

4

fiki

23.05 2022 в 15:34

Сашко струва ми се че въобще не си гледал филма или съвсем не схванал какво се случва

-240

2

редовно четящ

23.05 2022 в 15:26

Генът им е сбъркан, само в руzия има поговорка - бий за да те уважават.

 
X

Да помогнем на украинските деца!