Ливанец нахлу в банка с пистолет и стана национален герой

OFFNews 12 август 2022 в 16:07 2431 7

ливанец

Снимка EPA

Ливанецът.

Ливанец, който се опита да вземе спестяванията си от банка в Бейрут с пистолет и бутилка бензин, се превърна в национален герой.

От няколко години Ливан е в дълбока икономическа криза, а през 2019 г. банките в страната наложиха сериозни ограничения на достъпа на хората до спестяванията им. Властите ограничават и паричните преводи в чужбина, съобщи Би Би Си.

Според Франс прес жител на Бейрут влязъл с пистолет в банка, разлял бензин по пода и заплашил да го запали, ако не му дадат спестяванията, за да плати болничните сметки на членовете на семейството си.

Пред журналисти братът на заподозрения обяснил ситуацията по следния начин: "Брат ми има 210 000 долара в банковата си сметка и иска да изтегли само 5500 долара, за да плати за болницата".

Съпругата и братът на мъжа, които са били пред сградата по време на нападението, казват, че "така трябва да постъпват всички хора", за да получат "това, което им се полага по право".

Инцидентът завършва с победа за клиента: след преговори той получава 35 000 долара от банката. Заподозреният нападател и заложниците напускат сградата под полицейска защита.

Ливанските правоприлагащи органи все още не са съобщили дали възнамеряват да повдигнат обвинения. Според ливанската преса обаче по-късно човекът е бил арестуван.

Действията на нападателя веднага получават подкрепата на хората - тълпа се събира пред сградата на банката и започна да скандира "Ти си герой!" и "Долу властта на банките!" Снимката му също започва да се разпространява активно в социалните мрежи.

"Подобни инциденти се случват постоянно", казва пред Франс прес Джордж ал-Хадж, ръководител на Ливанския банков съюз.

През януари клиент взе няколко десетки заложници в сградата на банка, като поиска спестяванията си в щатски долари.

"Вложителите искат парите си и за съжаление гневът им се излива върху служителите на банката, които не могат да се свържат с шефовете си", казва Ал-Хадж.

Ливанската валута е загубила повече от 90% от стойността си; според ООН четири пети от населението живее в бедност. Цените на основните хранителни продукти продължават да растат, а страната изпитва недостиг на лекарства и зърно.

Завземането на банката в Ливан напомня сюжета на холивудската класика от 1975 г. "Следобед за кучета" с Ал Пачино в главната роля. В един от епизодите на филма тълпа зрители внезапно започва да подкрепя главния герой, който се опитва да ограби нюйоркска банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

7

Constanza

13.08 2022 в 13:54

Ами приберете си ги тогава, щом толкова се опасявате.Не Ви трябват допълнителни тревоги.

865

5

Constanza

12.08 2022 в 20:30

И за кога по-точно го предсказвате?

-1555

4

ob1

12.08 2022 в 19:17

Мислиш?!? Б@си, от кога пък мутрофанова ви е разрешила и да мислите?

865

2

Constanza

12.08 2022 в 16:29

У нас банките не са блокирали спестяванията.