Кремъл сложи Навални в списъка си с терористи и екстремисти

OFFNews 25 януари 2022 в 12:58 1900 0

Изтърпяващият присъда в затвора критик на Кремъл Алексей Навални е добавен в руския списък с "терористи и екстремисти", сочат данни от регистъра на руската служба за финансов надзор "Росфинмониторинг", съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Според Фонда за борба с корупцията (ФБК) в списъка са включени и забранената през юни организация на Навални и поне още 9 души, свързани с него, сред които е и Любов Собол. Тя замина в изгнание заради съдебно преследване.

Решението идва на фона на продължаващо преследване в Русия срещу опозиционери и критици на правителството, отбелязва Ройтерс.

В средата на януари двамата основни сътрудници на Навални - Иван Жданов и Леонид Волков, които живеят в изгнание, също бяха добавени към списъка на "Росфинмониторинг".

Този списък включва хиляди хора, а също така стотици ислямистки, религиозни и ултранационалистически организации, забранени в Русия. Сред тях например са талибаните и групировката "Ислямска държава".

Алексей Навални бе арестуван на 17 януари 2021 г. в Москва при завръщането си от лечение в Германия след предполагаемо отравяне в Сибир през август, в което според опозиционера е замесен президентът Владимир Путин.
Русия никога не е започвала разследване на този опит за убийство, тъй като липсвали улики. Германия така и не сподели с Москва медицинските анализи.

45-годишният Навални бе осъден след завръщането си в Русия на 2,5 г. затвор по дело за измама - присъда, която той определя като политически мотивирана.

Осъждането на опозиционера предизвика вълна от критики на Запад и санкции срещу Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!