Испания арестува 13 лидери на референдума за отцепване на Каталуния

OFFNews 20 септември 2017 в 14:39 6856 2

Испания арестува 13 високопоставени представители на изпълнителната власт в Каталуния десет дни преди референдума за независимост. 

За арестите съобщи испанската Гражданска гвардия, като допълни, че са извършени 22 обиска. 

Испанските власти не обявиха мотиви за арестите, но говорител на каталунското правителство посочи, че те имат връзка с интернет сайтове за предстоящия референдум за независимост на Каталуния. 

В ареста е и дясната ръка на каталунския вицепремиер Ориол Жункерас - Жозеп Мария Жове, който е генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Новината за арестите предизвика протест на няколко хиляди привърженици на идеята за независимост на Каталуния, които се събраха пред сградата на регионалния департамент по икономика в Барселона.

Референдумът е насрочен на 1 октомври и е считан за незаконен от Мадрид. Според социологическо проучване от юли тази година 41% от каталунците биха гласували за независимост, а 49% са против идеята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

20.09 2017 в 18:10

Не ми се вярва привържениците на независимостта да спечелят ( Каталуния не е само Барселона) , но ако продължи с арестите нищо чудно Мадрид да обърне вота. Този панически страх силно би разколебал привържениците на единна Испания и би отблъснал колебаещите се.

10571

1

Hissarion

20.09 2017 в 16:51

Ех, този Путин! Пак е замислил нещо коварно.
 
X

Подкастът на OFFNews