Американски боен кораб се сблъска с танкер: 10 изчезнаха, петима са ранени

OFFNews 21 август 2017 в 07:52 4172 5

Американски боен кораб се сблъска с танкер източно от Сингапур, в Малакския проток. 10 души изчезнаха, петима са ранени, предадоха световните агенции. 

Днес в 05,24 ч. местно време (21,24 ч. по Гринуич в неделя) на 10-20 км от източния бряг на полуостров Пенгеранг, щата Джохор, Малайзия ракетният разрушител (ескадрен миноносец) "Джон С. Маккейн" се е сблъскал с танкера "Алник Ем Си" (Alnic MC) на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур. По първоначална информация американският боен кораб е получил повреда на борда, но продължава да плава на собствен ход, съобщиха ВМС на САЩ.

Четирима от ранените са откарани в болница, раните им не са животозастрашаващи. Петият не се нуждае от болнично лечение.

В ход е издирвателно-спасителна операция в координация с местните власти. В нея участват влекачи от Сингапур, бойният кораб от флота на Сингапур "Галант", хеликоптери и полицейският кораб на сингапурската брегова охрана "Баскинг шарк", хеликоптери Ем Ви "Оспри" и Ес Ейч-60 "Си хок" от американския боен кораб "Америка".

"Алник Ем Си" е 183-метров петролен танкер, плаващ под либерийски флаг, с водоизместимост 50 760 тона. Според данните от наблюдението на корабоплаването той е бил с баласт, тоест не е бил пълен с товар.

Американският кораб е кръстен на Джон Сидни Маккейн старши и Джон Сидни Маккейн младши, и двамата адмирали от воения флот на САЩ - дядото и бащата на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той изпрати туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на спасителните екипи.

На 10 август същият американски кораб приближи един от изкуствените острови, построени от Пекин в Южнокитайско море. Той се доближи на шест морски мили от рифа Мисчийф, част от спорния архипелаг Спратли.

Това е вторият инцидент с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца.
Миналата седмица ВМС съобщиха, че са отстранени от длъжност трима старши офицери от ескадрения миноносец "Фицджералд", който едва не потъна край бреговете на Япония след като беше блъснат от филипински контейнеровоз. Тогава загинаха седем американски моряци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

5

Руски и пияни хакери управлявали бързия и маневрен танкер с дистанционно управление през социалните мрежи.

21061

2

рамбо

21.08 2017 в 08:18

Не им трябват руснаците явно, те не могат себе си да опазят. При всичките модерни радари и сателити да се блъснат в бавно движещия се танкер....