5 млн. души поискаха с петиция отмяна на Брекзит

OFFNews 24 март 2019 в 19:20 3018 0

Снимка Pixabay

Над 5 млн. души вече са подкрепили петицията с искане за отмяна на Брекзит.

"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа". Трябва да сложим край на това начинание, като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Събирането на подписи започна на 20 февруари, като до 18 март тя беше събрала едва 10 000 подписа. Няколко дни по-късно обаче петицията бяха подкрепили вече над 2 млн. души. 

Според действащите във Великобритания правила ако подписка събере над 10 000 подписа, тя трябва да получи официален отговор на правителството, а ако има над 100 000 подписа, въпросът, който поставя, трябва да бъде разгледан в парламента, макар че няма гаранции исканията да бъдат удовлетворени. 

Премиерът Тереза Мей и британското правителство отхвърлиха категорично идеята за отмяна на Брекзит. 

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март. Мей обаче договори отлагане с няколко седмици. Ако парламентът приеме споразумението за Брекзит следващата седмица, излизането от ЕС ще се случи на 22 май. Ако се стигне до отлагане след тази дата, Великобритания ще е изправена пред ситуацията да трябва да се включи в изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. 

Междувременно източник на Би Би Си от Консервативната партия обяви, че Мей може да получи подкрепа за плана си за Брекзит, ако обещае да напусне поста министър-председател.

Депутати от партията са казали, че те могат неохотно да подкрепят споразумението с ЕС за излизането на страната от него, ако са сигурни, че Мей няма да ръководи следващия етап от преговорите със Съюза. Досега британският парламент два пъти отхвърли плана.

В същото време политическият наблюдател на вестник Sunday Times Тим Шипмън писа, че 11 министри от кабинета на Мей искат оставката ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови