Заведения обявиха Марш към свободата на 27 януари

OFFNews 21 януари 2021 в 15:41 2118 0

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излизат на национален протест под мотото "Марш на свободата" на 27 януари. 

Те призовават всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана за работа, да ги подкрепят. 

"Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост", пишат от БАЗ и СЗБ. 

Според тях неправилното управление на пандемията и държавата е отнело правото им на труд и препитание и добавят, че се наблюдава постоянно затваряне, а не временно.  

"Цената на затварянето доведе до фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено", пишат от сдружението и асоциацията

Междувременно, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поиска среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри най-късно до 26 януари. "Това, че нашият бизнес не е приоритетен за отваряне от страна на здравното министерство, не означава, че не трябва да бъде приоритет за кабинета като един от основните двигатели на българската икономика", заявяват от БХРА.

Необходима е спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри, на която спокойно и без ултиматуми да бъдат обсъдени всички спешни въпроси, които касаят хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Като отговорна и национално представена организация, която спазва противоепидемичните мерки и се стреми да опази здравето на своите клиенти, партньори и служители, БХРА счита, че е време след близо една година в усложнена ситуация да започнем да говорим за спешните и належащи проблеми без емоции и лозунги, пишат в позицията си те.

БХРА настоява обезщетенията да се получат навреме, "тъй като бизнесът и персоналът разчитат на тях за своето оцеляване". "Искаме яснота кой персонално от кабинета носи отговорност при закъснения в изплащането на компенсациите. Неотменно те трябва да бъдат платени до края на месец януари", допълват от асоциацията.

"Предвид продължаващата ситуация настояваме компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30 на сто за бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е", заключват от БХРА.

По-рано днес министър-председателят заяви, че още десет дни ще се наблюдават данните на заболеваемостта и след 31 януари ще се вземе решение какво може да се отвори и за колко, "с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки веднага можем да я обърнем, предупреди премиерът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки