Радев: Миналото може да потърси политически реванш под прикритието на прокуратурата

Президентът започва консултациите за съставяне на правителство в понеделник. Първия мандат ще връчи на ПП

OFFNews 03 декември 2021 в 09:53 2932 0

Румен Радев

Снимка Прессекретариат на президента

Президентът на България Румен Радев произнася реч от трибуната в пленарната зала в първия ден на 47-ото Народно събрание

„Миналото може да потърси политически реванш под прикритието на прокуратурата”, предупреди депутатите от 47-ия парламент президентът Румен Радев в изказването си при първото заседание на парламента. Той призова народните представители към консенсус и реформаторство.

"Време е за национален консенсус. Той трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта. Тези ценности са предусловие за надмогването на бедността, за благоденствието и модернизацията на България", започна речта си Радев.

Той заяви, че е нужен политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление и от това зависи да имаме правителство. От него зависи и самият живот на парламента, съдбата на политическата ни система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон, както и съдбата на хората, които очакват неотложни парламентарни решения за преодоляване на кризата, каза президентът. Румен Радев приветства предварително започнатите разговори между потенциалните партньори в бъдещото управление.

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен, каза президентът.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, посочи държавният глава.

И допълни, че мисията на парламента се гради около консенсус за народовластие. Отчете, че в България протичат „дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността”.

Президентът обяви и кога започва консултациите с политическите сили за съставяне на кабинет - това ще стане в понеделник, 6 декември, с връчването на мандат на "Продължаваме промяната". Формацията има 7 дни, за да предложи правителство или да върне мандата.

„Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението. Да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа във всички нас пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон”, добави той.

Друга заръка, която даде Радев, е да бъдат изчистени избирателните списъци, преди "избирателите да станат повече от населението". 

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата”, бе категоричен президентът.

Като приоритетна задача Радев определи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”, защото „той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи".

"Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”, изтъкна Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

"Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента", беше друг съвет, който президентът даде. Той предвижда растеж на доходите, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, условия за икономически растеж, каза Радев.

Президентът посочи, че днес е особено важен и консенсусът около външната политика. Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата, необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската ни идентичност, каза Радев

Не по-малко важен, по думите на Радев, е консенсусът около икономическата и социалната политика. „Българските граждани очакват от 47-ото НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза на прага на зимните месеци”, уточни държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша