Радан Кънев ще предложи в ЕП забрана на екстрадициите в Русия

Георги А. Ангелов 09 август 2022 в 14:10 6032 8

Радан Кънев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Радан Кънев

"Екстрадиране на руски гражданин, протестирал срещу правителството на Путин, е смъртна присъда. Правен и политически абсурд, екстрадициите от ЕС към Русия трябва да бъдат просто суспендирани. Ще предложа това на колегите от ЕП и на ЕК". Това написа в туитър евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев, като реакция на публикацията на OFFNews "Съдът във Варна даде на Русия руснака, запалил паспорта си на протест срещу войната". 

Кънев е уверен, че предложението му ще бъде прието, но това може да стане чак в началото на септември. 

Вчера Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин. Искането е на прокуратурата на РФ, според която Алчин е обвинен за невнесен ДДС на фирмата му през 2015 г. Алчин, който тогава е имал собствен бизнес в Русия, напуска родината си малко по-късно. Пристига в България преди пет години. Той е с редовни документи и собствен бизнес у нас, треньор е по бойни спортове и е активен доброволец в помощ на украинските бежанци. Докато е в България, неколкократно без проблеми се прибира и в Русия, докато руската прокуратура твърди в искането си за екстрадация, че е бил издирван.

Проблемите на Алчин у нас започват след началото на войната в Украйна, когато на протест във Варна изгаря личните си документи. И така до средата на юни, когато Алчин е арестуван в дома си у нас. Повече от месец прекарва под „домашен арест“, а на 2 август беше задържан за постоянно в ареста. Документите за екстрадацията му са внесени "лично, на ръка" от служител в руското посолство, което се разбира от писмо на министерството на правосъдието до ВКП. В същото писмо се напомня, че има решение на ЕС, че тъй като Русия не спазва никакви международни норми, може да не се уважават исканията ѝ за екстрадация. 

В също време Алчин е политически неудобен в периода на война, дори само заради акта на изгаряне на паспорта си и с фирма извършвала доставки за украинската армия – според доказателствата, представени пред съда от защитата му. Докато заседанието течеше, пред съда имаше протест с участието на руски дисиденти и украински бежанци. 

Кънев каза, пред OFFNews, че ще пише още сега до колегите си, но тък като последната седмица на август се води "зелена" за Европарламанта и тогава няма заседанията, се бои че няма да има особенни реакции и ще повтори предложението си в началото на редовната сесия”. "Смятам, че това нещо ще се задвижи успешно, но ще е първите дни на септември", изрази уверност, че предложението му ще бъде прието Кънев. 

За решението на варненския съда Кънев каза, че за пореден път се вижда много дълбок проблем на нашето правосъдие изобщо  - "един безкраен формализъм, който в случая има съвсем друго значение, защото става дума буквално за човешки живот". "Масово българския съдия подхожда към проблемите без никаква дълбочина към реалния житейски и реалния правен казус и с едно залепване към буквата на закона, като вечното решение на всеки проблем. На нашето правосъдие и гражданско, и наказателно, му липсва изключително много дълбочина, защото е очевидно, че казусът не е дали човекът подлежи на екстрадиция, поради някакъв данъчни престъпления. Казусът е съвсем друг - бих казал, че никой руснак не може да бъде екстрадиран към момента. А за човек, който публично е протестирал и то радикално, е съвсем очевидно за какво става дума. Но това задълбочаване липсва и мен това не ме учудва. Казуси, които изискват дълбочина на прочита, намират решение чак на ниво Върховен съд", коментира още Кънев, който е адвокат по професия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

09.08 2022 в 22:36

Само като видя писаниято на Krasimir T.Georgiev, и ми се пр@сира. Как пък веднъж не написа нещо харизматично, като вожда си ББ.

4038

4

Moirae

09.08 2022 в 15:57

Дано има резултат. Скоро.

936

2

escrin

09.08 2022 в 15:44

Krasimir T.Georgiev, я по-спокойно ве, циганин. Кънев е 100% прав в случая. Русия трябва да бъде изритана от всяко едно международно споразумение.