Премиерът Кирил Петков ще бъде в Скопие на 18 януари

OFFNews 15 януари 2022 в 10:39 1828 7

Снимка Министерски съвет

Министър-председателят Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г., съобщи правителственият пресцентър.

Визитата бе обявена на 8 януари, но бе отложена след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което доведе до карантиниране на президента, премиера, шефове на служби, министри, депутати заради положителния тест за COVID на председателя на парламента Никола Минчев.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.

18 януари е ключова дата в отношенията между България и Северна Македония. Тогава стават 30 години от признаването независимата македонска държава от България. Властите в Скопие очакват от новото българско правителство да бъде вдигнато ветото, наложено от София на старта на преговорите за членство на РСМ в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

7

yoghurt

15.01 2022 в 20:57

Майтапя се за неандерталците, естествено. Съюзът е съюз преди всичко в умовете на хората. Когато на един човек не му е ясно докъде се простират неговите, и до къде твоите граници - в идеен план - стъпката за промяна и на същинските държавни граници е много малка. Мравешка. ОМО Илинден твърдят, че македонско малцинство е имало още от преди създаването на държавата ни. Което е смехотворно. Те твърдят, че Самуил се е бил с българи. Все едно да кажеш, че Наполеон е побеждавал французите във войните си. Разбирам те, че както и аз искаме децата от новите поколения да имат шанс да получат нормално, непропагандно образование. В случаят обаче, си имаме работа. враг, който работи съвсем целенасочено срещу нас, и той не се намира в Скопие. Сътветно, всяка отстъпка в идеен план е равносилна на загуба на територия, на “македонско малцинство” в Благоевград. Ако се уточни, че Македония е официализирана едва след като идват комунистите, едва след като Георги Димитров поръчва да им се измисли нов език, няма да има проблем да се признае каквото и да е било малцинство - то няма да може да и а териториални претенции. А сега, казват - ще спазваме договора - виждаме - гаврят се с дедите си, казват - ЖП линия ще имаме - гледаме - бурени отатък Вардар. Казват - култура - гледаме - щяха да линчуват почти Гарванлиев. Май не осъзнаваш силата на идеите!

22548

6

dolivo

15.01 2022 в 19:23

по въпроса да не излезем слаби в очите на македонеца, имам 1 да кажа.

дали е признак на сила да откажеш уникална възможност за развитие на децата в Македония, само за да се изрепчим и забием пета в земята оред корумпирания им политик?

България нищо не губи от присъединяването. Ние сме агресора морален, затова сме уязвими.

мачовщини националистически ни правят за присмех на всеки по улегнал народ с работещи закони.

една плюнка стопяващ народ сме, ще се бием в гърдите с историческа акуратност.

не е момента за България да води такава политика на разделение, заложничество и твърдоглавие.

да сме малки уплашени човечета ли, или благороден силен брат, снизходително тласкащ малкото си братче към развитие, плясващ но не смазващ малките трансгресии на братчето?


22548

5

dolivo

15.01 2022 в 19:03

Да, диалога е най важното.

Разпознавайки кое е по важно да се говори от друго е проблема . Смесваме с македонския диалог ябълки д круши.

А дехуманизирането на опонента наричайки го неандерталец и психопат, че и генерализация цял народ, барабар с деца, жени и всички възрастови групи, познай до къде води?

Дехуманизацията е хлъзгава пътека водеща до война, геноцид. Хитлер се е подхлъзнал. Или нарочно го е правел, ама това друг въпрос.

За историята си прав вероятно, въпреки че доста от дискутираните събития са се случили преди ти и аз да сме се родили, Yoghurt.

11300

4

yoghurt

15.01 2022 в 15:28

Доливо, донякъде е така. Но само донякъде. Психологически погледнато, това е една цяла държава страдаща от криза на идентичността, неврозно състояние, което във своите крайни състояния включва най-базисните човешки механизми на “бой или бягство”. В този случай всяка дискусия е безпредметна, когато имаш насреща си индоктринирани неандерталци. Даваш им малко храна и вода, да си облекчат нуждите, същи така - извиняваш се - регионът Македония нямаше да е на това дередже ако българските комунисти не я бяха предали, както искаха и Тракия, и Добруджа, начело с Георги Димитров.
Но оттам нататък, ако си си имал работа с психопати някога - докато това състояние не се потуши, не може да се държиш с такива хора добре - това те го приемат за слабост, достойна за присмех. Докато самите те не направят стъпка, всяка преждевременна стъпка от твоя страна само те кара да губиш собствената почва от краката си, да обръщаш костите на умрелите си предци, да се отричаш от името си, име, каквото никоя друга страна в ЕС няма, припомням, затова и така безпрецедентно добре се разбрат с продажниците от Македония, които за една шепа лукзосен живот от българи станаха най-големите анти-българи. Така че, никакви отстъпки от същината, понеже в случая няма друга истина - истината е една. Може да се извиним за зулумите на комунистите, това е отделен въпрос, може да развиваме икономиката и културата си заедно, на основата на партньорски отношения. Но за всичко останало си има условия. Безусловната любов е за членовете на семейството ти, нали македонците не иската да са повече българи? Нека тогава ни уважават, и преди всичко - уважават самите сеге си и собствената си история. Да престанат да се кичат с гирлянди и да се обявяват за марсианци, само и само да не признаят че сме били едно някога, един народ с едно име, най-старото в Европа.

2210

3

fishcake1

15.01 2022 в 14:16

Боко, ти и Сашка това ли работите? Да пишете коментари колко мразите ПП, дори в събота? :)

22548

1

dolivo

15.01 2022 в 13:06

да отделят двете теми, че става България смешна - държи Македонския народбот свободно пътуване и икономическа инвестиция, заради стари исторически дърлежи.

можем да си се дърлим след това.

шепата управленци македонски ще си отидат със следващия мандат

макетата хората като им повлияе европа, па белким поомекнат, и да разберат, че от бугари по близки братя нямат.

а може и да избягат в Европата и да останат там само Албанци, пак дърлежа за историята би се разрешил.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша