Общинският съвет в Каварна иска пари от журналисти, за да го отразяват

OFFNews 14 февруари 2020 в 12:59 2795 0

Снимка БНР

Община Каварна

Достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите. Това решение е взето на общинската сесия на 28 януари при промяна на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация и то с пълно мнозинство, съобщи БНР.

Решението на общинските съветници е върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов преди два дни. 

В точка пет на правилника пише: "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа". Или иначе казано, ако журналистите искат да си свършат работата и да информират обществото, в чийто интерес работи местният парламент, за неговата работа, първо трябва да си платят удоволствието.

Предложението за въвеждането на тази точка идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев, който беше кандидат за кмет от партията на Валери Симеонов Национален фронт за спасение на България, но е изключен “заради груба злоупотреба с доверието на избирателите с цел постигане на лични облаги”. Кръстев искрено признава пред БНР, че тази му идея датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна обаче Елена Балтаджиева (ВМРО) било по-различно.

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ) сподели пред радиото, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал "за".

Мотивът за въвеждане на платения достъп е платения достъп е лошото финансово състояние на общината. Мерките, които общинарите са предприели са съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови