Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

OFFNews 22 февруари 2018 в 13:31 4917 2

Управляващите искат да заметат следите от лошото строителство на оградата по границата чрез ремонта и да продължат да крадат.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че това са парите на хората, които са изкарани от заплати, платили са данъци и някой в държавата ги краде при строителството на оградата. „В деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по случая с оградата, ГЕРБ и ОП внасят поправка в Закона за обществените поръчки, с който искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. Настояваме този закон да бъде изтеглен спешно. Ако утре го вкарат в зала, няма да го подкрепим и ще положим всички усилия да блокираме приемането му на две четения, както те се канят да го направят“, каза още председателят на БСП. 

Корнелия Нинова припомни, че БСП е получила отговор от специализираната прокуратура- докъде стигна разследването за строителството на оградата. „От този отговор разбираме, че специализираната прокуратурата е организирала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила специализираната прокуратура, означава, че то е образувано за допускане на престъпления от висши длъжностни лица, защото специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица“, каза още лидерът на левицата. Тя обясни, че докладът на ДАНС не може да бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал, но в правната комисия главният прокурор е обяснил, че в него има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството. „Всичко, което сме казали досега за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо, очевидно, отговорът е да“, коментира тя. Нинова заяви, че очаква прокуратурата да свърши разследването докрай, обективно и бързо и: „Длъжностните и политическите лица, които са отговорни за тази далавера, за кражбите от оградата, да бъдат наказани.“


Елена Йончева: Искат да продължи корупцията

„Писмото на специализираната прокуратура означава, че имат достатъчно основания за извършено престъпление“, каза народният представител Елена Йончева. По нейните думи многомесечните усилия на БСП на този етап завършват с успех. „Още на 9 юни внесохме сигнал в ДАНС и прокуратурата за корупционни практики при строителството на оградата. Многократно давахме информация, с което искахме тази тема да не бъде покривана“, коментира народният представител. Тя припомни, че е направила и журналистическо телевизионно разследване, за да може тази тема да бъде подкрепена с доказателства. „Беше направен опит тази корупция да бъде засекретена. Фактът, че строителството на оградата попадна в обектите за национална сигурност, е само един опит- всичко, което се случва и цялата информация за корупция да не стигне до българската общественост“, подчерта Йончева. По нейните думи през Закона за обществените поръчки няма да минават по-нататъшните поправки на тази ограда и поддръжката й. „Това се прави, за да продължи корупцията и да не се види качеството на това съоръжение“, каза още народният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови