Нинова: Грешка е да се наложи санкция на Унгария

OFFNews 14 септември 2018 в 20:55 2734 0

„Не за първи път със Сергей Станишев сме на различни позиции. Затова ще изразя лично мнение, защото то е по-различно от това на ПЕС. Смятам, че е грешка да се наложи санкция на Унгария. Това е още една стъпка към разделението в Европа, вместо да търсим обединена и силна Европа, за което всички се кълнем и вярваме. След излизането на Великобритания от ЕС, сега имаме процедурата по отнемането на гласа на Унгария, имаше към Полша санкции - формират нови разделителни линии, което на фона на голяма и обединена Европа, смятам, че е грешка”.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя коментира четирите основни критики доклада за Унгария и премиера Виктор Орбан – корупция, свобода на словото, Истанбулска конвенция и джендър идеология и политиката му към мигрантите.

„Извадих класацията на Репортери без граници, що се отнася до свобода на словото и на Трансперънси интернешънъл за корупцията в Европа. И според двете Унгария съвсем не е най-корумпираната и най-лишена от свобода на словото страна в Европа. Има държави в по-тежко състояние, но към тях не се предприема такава процедура. Остават другите два критерия - Истанбулската конвенция и джендър идеологията, срещу която те се обявяват и политиката по миграция. Това ме кара да мисля, че корупцията и свободата на словото се извеждат напред като знаме, защото всички сме срещу корупцията и за свободата на словото, но че истинската причина не е в това. Наказват ги срещу собствената им национална позиция, която е срещу джендър идеологията и миграцията”, добави Нинова.

„Смятам, че политиката им е правилна, защото по тези две теми, по които имам същото мнение като тях – против Истанбулската конвенция и против това отношение към мигрантите, което елитът на Европа демонстрира през последните години, а то е – елате всички, законни и незаконни - елате, ние ще ви осигурим равни права”, посочи Корнелия Нинова. 

Тя припомни, че има постановление на МС, според което сме длъжни да осигурим на мигрантите здравни осигуровки, да платим осигуровки, жилища, право на труд и т.н. и да им осигурим равни права с българските граждани.

„Поставяш собствения си народ в дискриминация спрямо чужди граждани. Мисля, че елитът на Европа досега направи много грешки”, категорична е Нинова.

Тя предположи, че заради изразеното мнение вероятно ще понесе критики от ПЕС. „Смятам, че освен да браним националния си интерес, трябва да мислим с друга перспектива за Европа”, добави тя.

Корнелия Нинова посочи и конкретни примери: „В бъдещия бюджет на Европа се предвиждат 8 милиарда повече заплати за чиновниците в Брюксел, а по-малко средства за социалния стълб, кохезионна политика, земеделци и др. Един от проблемите, който отблъсна европейците от Европа, е чиновничеството и бюрокрацията”, добави тя.

Като следващ пример лидерът на БСП посочи предстоящото увеличение на средствата на Европа за интеграцията на мигрантите. Ако това зависело от нея, тя би пренасочила средствата за връщането им от страните, от които са дошли и устройването им там. 

„Една от ценностите на Европа е свободното движение на стоки и услуги. Пакетът „Макрон” ограничаваше този принцип. Грешка след грешка, която води до популизъм, национализъм, крайни партии превземат националните парламенти”, посочи още тя.

Нинова подчерта, че ЕНП също са разделени при гласуването за Орбан, както левите, защото става дума за нещо повече от партийни пристрастия. На въпрос дали е не е популистко да отстоява тези като тази за Отбан и Истанбулската конвенция, които се харесват на хората, Нинова отговори: “Ако да защитаваш българската Конституция означава да си популист, значи съм популист”, отсече Нинова. Тя призова и премиерът Бойко Борисов да подкрепи Орбан. 

По темата със задържаните журналисти лидерът на БСП заяви, че е недопустимо този, който дава данни за престъпление, да бъде арестуван. “Това е абсурд”, каза още Корнелия Нинова.

Нинова обясни защо групата на БСП в парламента е напуснала, но остават 20 народни представители на ротационен принцип и опроверга тезата, че са там, за да осигуряват кворум.

“Изискват се 121 депутати, за да има кворум. Управляващата коалиция имат 161 депутати. Нашите 20 народни представители не остават там, “за да осигуряват кворум”, а за да защитаваме позициите си. Например, можеше ли вчера да ни няма, когато се обсъжда Административно-процесуалният кодекс? Не. Гласуването по него е сигурно най-тежкият удар върху правовата държава през последните няколко години”, каза Корнелия Нинова.

Тя обясни, че оставащите в парламента депутати са, за да отстояват мнение и позиции, когато се решават важни въпроси. Другите по групи са в страната. 

Лидерът на БСП беше категорична, че за последните 10 години сме намалели като население с около половин милион, а парите за здраве са се увеличили с 2 милиарда лева. „Сега казват, дайте още пари, но ще ги вземат от народа. Този модел е сбъркан. В нашата „Визия за България” имаме алтернативен, който е по-добър”, заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови