Няма да има Велико Народно събрание, Борисов запазва поста си

Георги А. Ангелов 25 ноември 2020 в 12:14 6976 0

Снимка БТА/Асен Тонев

В ГЕРБ не изглеждаха разочаровани, че предложението им за свикване на ВНС бе отхвърлено.

Със 111 гласа „за“, 93 „против“ и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за Велико Народно събрание.

Според Конституцията за да се произведат избори за Велико Народно събрание, е необходимо мнозинство две трети от общия брой на народните представители или 160 народни представители.

Проектът бе обявен от премиера Бойко Борисов на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. На 14 август Борисов заяви, че ще се оттегли в момента, в който парламентът гласува такова решение в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ бяха намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 2

Точката за свикване на ВНС беше внесен изненадващо първа днес, въпреки че трябваше да продължат дебатите на второ четене по държавния бюджет. Основната критика срещу проекта тази сутрин дойде от БСП, а от ГЕРБ го защитиха с тезата, че сега опозицията може да гласува “за” и така да се удовлетворят исканията на протеста и най-вече - за оставка на премиера Бойко Борисов и правителството.

БСП: Вашата маневра успя

“Те искаха да си тръгнете, вие им обещахте нова конституция. Вашата маневра успя”, обърна се Явор Божанков (БСП) към Борисов. Всеки юрист, Венецианска комисия, меко казано, ви казаха, че този проект не става, каза Божанков и попита защо никой от депутатите от ГЕРБ не пое отговорност да се подпише под идеите за нова Конституция. “Никой ли не иска да остане в историята, като умът създал новата конституция”, иронизира Божанков. Ако можеше да опишем накратко 10 годишното управление на ГЕРБ, това ще е вашият проект за конституция, каза Божанков.

"Случващото се е твърде сериозно и сме длъжни да обясним защо е този прецедент, защо той е и продължава да бъде опасен. Не, че срещу сегашната действаща Конституция не е имало критики, протести, стачки, недоволства, брожения, предложения, дори изстъпления. Била е късана, била е горяна по площадите. Никой никога не бе дръзвал да я хвърли в едната посока, за да тръгне народът след нея, докато той се измъква в другата. Никой не го е правил, защото всички политически дейци досега с всичките им трески за дялане разбираха значението на този документ и опасността от подобно заиграване. Това е демократичната конституция на нашата страна. Хартата на нашите основни права и свободи, а те не се преписват, не се пренареждат, не се редактират. Те са изстрадани, отвоювани, достигнати след дълъг, тежък, често пъти драматичен исторически път на цял един народ - на българския народ. Могат да бъдат загубени просто така за миг, вследствие на пошъл политически блъф", заяви и Крум Зарков от БСП.

"Не знам една такава дискусия и тема да се провежда без присъствието на министър-председателя, който иска да прави рестарт на политическата система и на държавата. Понеже технологиите позволяват, предлагам да го включите на екрана. Може би от джипката, или някъде другаде", предложи Кристиан Вигенин (БСП). Той каза още, че проекта на нова Конституция е изглеждала като курсова работа на осмокласник.

"Трябва да се извините на Венецианската комисия, защото я вкарахте във вашите вътрешнополитически и партийни цели", коментира Вигенин.

ГЕРБ: Това са идеите на протеста

“Конституцията не е Библия, за да не може да се променя”, отговори му от името на ГЕРБ Тома Биков. "Не сме обявили война на настоящата Конституция. Ние отчитаме нейните преимущества, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. (...) Не успяваме да постигнем консенсус по базови проблеми и този проблем вероятно ще се задълбочава, защото политическото противопоставяне преминава червени линии, които не би трябвало да бъдат преминавани”, опита се да обясни причините за свикването на ВНС Биков. “Вероятно скоро настоящата Конституция няма да може да бъде променяна, защото подобни опити изчерпват обществената енергия за промени и става невъзможно за дълъг период от време този дебат да бъде проведен. По отношение на нашия проект ще кажа, че той събра в себе си най-вече исканията на протестиращите от ляво. Едно от тези искания беше свикването на ВНС и днес ние продължаваме да не приемаме аргумента, че настоящото Народно събрание няма необходимата легитимност да предизвика процедура за свикване на ВНС", заяви Биков.

“Ние поехме ангажимент да прокараме тази процедура и да го направим така, че да се опитаме и да влезем в диалог с онези, които протестираха срещу нас". (...) "Тези идеи са идеите, които вие днес наричате опит за диктатура и погазване на демократичните принципи. Ние не смятаме и в интерес на истината не подкрепяме всички тези идеи. Ние също имаме забележки към много от тях, но нашата цел беше и в тази зала да влезе разговорът, който преди това се водеше на улицата, защото този разговор е за парламента", допълни Биков.

Днес опозицията има шанс да получи оставката на премиера Борисов и много странно, че точно тя се противопоставя на това, каза Десислава Атанасова (ГЕРБ). "Крепите управлението на Борисов, странно", каза още Атанасова по адрес на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови