Велико народно въстание vs. Велико народно събрание

OFFNews 02 септември 2020 в 04:27 5350 0

Снимка БГНЕС

Изключително гореща политическа сряда се очаква днес.

Депутатите се връщат от лятната си ваканция за първото заседание на парламента, което за първи път ще е в сградата на бившия партиен дом. Очаква се обаче те да бъдат посрещнати от голям антиправителствен протест, чието начало е обявено за 8 часа сутринта - час преди началото на заседанието на НС.

Допълнителен заряд се очаква и от действията на президента Румен Радев, който подкрепя протестите настоява за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и за разпускане на Народното събрание. Държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание от трибуната на парламента при откриването на новата сесия.

Организатори на големия протест днес са Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян.

"На 02.09 всички свободни българи се вдигаме на Велико народно въстание пред бившия Партиен дом на Ларгото в София от 08:00. Управляващите се готвят да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по т.нар. нова Конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България. Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт. НАС НЕ НИ Е СТРАХ! #оставка #мутривън", гласи анонсът за събитието.

Националният протест е подкрепен и от редица опозиционни партии.

БСП: Призоваваме нашите симпатизанти да се включат в протеста

На съвместно заседание Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" единодушно изразиха подкрепата си за продължаващите почти два месеца справедливи протести на българските граждани.

"Призоваваме социалистите и симпатизантите на БСП да се включат активно в протеста на 2-ри септември /сряда/ от 8 часа пред Народното събрание, както и да продължат участието си в протестите в цялата страна." Това е позицията, изразена след заседанието.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" също се солидаризира с исканията на протеста. А обединението Демократична България - ДСБ, Зелено Движение и Да, България призова поддръжниците си да излязат на площада.

Демократична България: Оставка! Свободни и честни избори

"2-ри септември е денят, когато за пореден път трябва да излезем и да покажем, че непримиримо стоим зад исканията за оставка на Борисов и оставка на бухалката на мафията Гешев. Искания, които всеки ден хиляди хора скандират по площадите и улиците на България и зад граница. На всички е ясно как управляващите са се вкопчили във властта, печелят време и са готови на всичко, за да не подадат оставка. Не приемаме подмяната, която Борисов се опитва да лансира като „рестарт“ на системата. Никакви фалшиви маневри, ангажиращи парламента с приемане на „Борисовската конституция“ и свикване на ВНС, не могат да отклонят свободните граждани от основните искания на протеста. Настояваме за разпускане на парламента и предсрочни избори. Призоваваме нашите членовете и симпатизанти да се включат в протестните действия в София и в страната. Оставка на правителството на Борисов! Оставка на Гешев! Свободни и честни избори!", гласи призивът на демократичното обединение.

От партия Възраждане също обявиха, че днес ще са пред бившия партиен дом и ще участват в блокадата на сградата, за да усетят депутатите народната "любов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови