Корнелия Нинова с 31 номинации за лидер на БСП, вторият Кирил Добрев е с 13

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев разтревожен от натиск за номинациите, неясни правила за избора и липса на идеи, обединяващи социалистите

OFFNews 23 февруари 2020 в 14:22 3358 0

Председателят на БСП Корнелия Нинова получава и най-много номинации за предстоящия избор на нов лидер, съобщи партийният пресцентър.

След проведените 31 конференции и общи събрания има 21 номинирани кандидати. Корнелия Нинова е с 31 номинации, втори след нея е Кирил Добрев с 13, по 6 имат Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев. По пет са те за Янаки Стоилов и Георги Гергов. Драгомир Стойнев и Валери Жаблянов имат по 3. По 2 са те за Сергей Станишев, Михаил Миков, Деница Златева, Жельо Бойчев и Борислав Гуцанов. По една имат Георги Свиленски, Иван Ченчев, Явор Гечев, Георги Пирински, Лъчезар Костов, Станислав Павлов и Атанас Мерджанов.

Отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи продължава до средата на март. Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви до 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

Според лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обаче има натиск при номинациите:

"Това, което чувам, е, че силно се използва апарата като инструмент за натиск при номинациите. Тръгваме към конгрес без политически документи, и се състезаваме кой е по-красив и кой има повече грехове, без да имаме ясна политиката", заяви Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП. Той се провежда днес при закрити врата за медиите. Делегатите решават в кой ден да се проведе 50-ият Конгрес на БСП и какъв да е дневният му ред.

Станишев заяви още, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила, а най-лошото е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите. Според него има опасност БСП да се занимава сама със себе си, без да се вгледа в проблемите на хората. Той даде пример с „истерията“ около въвеждането на еврото и мълчанието на политиците.

„Въпросът за еврото, въпрос за избор за България дали ние искаме да бъдем в ядрото на ЕС или в периферията. Ние трябва да си отговорим на този въпрос като общество, сме ли в такава кондиция икономическа, геополитическа и всеки случай да бъдем в периферията. Ние мълчим и маса други неща, които се случват, но увлечени, улисани в тази надпревара не заемаме позиции, не печелим доверие, което ме тревожи“, каза Станишев.

Станишев не бе единственият с критичен коментар. Красимир Янков заяви пред БНР, че изборът е порочен и той ще предложи състава на изборната комисия да бъде променен.

"Прави се опит да се опорочи този избор. Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия има решения, които са противоуставни срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени, които са противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора", каза той пред националното радио.

Депутатът Весела Лечева контрира, че изборът се провежда при конструктивни правила и координацията е добра. По думите ѝ не може да се говори за натиск върху местните структури:

„Моите наблюдения за досега дотук проведените събрания изключително конструктивно. От нас имаше разбиране затова, че има много добри кандидати, в смисъл има различни мнения по отношение на лидера, но в крайна сметка това е една добра възможност всеки да изложи своите идеи, политики, движение на управлението на БСП на държавата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови