Комисията по ревизията със 17 приоритета, пряко засягащи бюджета на домакинствата

OFFNews 28 юли 2021 в 18:34 1928 0

Снимка FB/ Мая Манолова

17 приоритетни области, по които народните представители ще разглеждат сигнали бяха определени на първото заседание на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години.

Комисията реши да разглежда и казуси, отнасящи се пряко до бюджета на домакинствата. Така енергетиката, енергийните дружества, ВиК, ТЕЦ-ове, нарушения на местната власт, горски и ловни стопанства, ловните хижи, както и разходите за употреба на СРС ще попаднат в приоритетите на комисията. Други казуси се отнасят до държавната собственост по гранично-пропускателните пунктове също ще бъде казус, който ще се разглежда от народните представителите.

Бяха предложени още темите, свързани с АПИ, "Турски поток" и Държавната агенция "Електронно управление". Така общият брой на приоритетите за временната комисия стана 17.

Големият брои приоритетни теми и времевото ограничение на комисията (6 месеца) бяха причината за първият спор в зала "Изток", където се провеждаше заседанието. Спорен въпрос беше това как точно да се избере с кои от темите да се започне. Комисията реши изборът да става на база предложение от всяка парламентарна група.

Първите такива бяха изложени по време на заседанието. За "Има такъв народ" основен приоритет е "Автомагистрали" АД, за ГЕРБ-СДС - АПИ, за БСП - ББР, за "Демократична България" е темата "Турски поток", за ДПС - НАП и НОИ, а за "Изправи се БГ! Ние идваме!" - секторът енергетика.

Освен това комисията определи и редът за изслушване на сигнали от граждани, който ще се определя след съгласуване между председателя на комисията и по един представител от парламентарна група. Първото такова заседание ще се проведе в понеделник.

Вътрешният правилник на комисията също се оказа спорен въпрос, като дебатите по него продължиха повече от 20 минути. Важно решение, което взеха членовете на комисията, се отнася до излушванията на лица, разкриващи търговски тайни или друг вид класифицирана информация, които ще се провеждат при закрити врати.

Следващото заседание на комисията по ревизия ще бъде в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови