Теглим дълг от 7 млрд. лева, от тях 4 са нов

OFFNews 02 февруари 2022 в 14:12 3250 1

За 2022 г. е одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв., като 3 милиарда от тях за рефинансиране на стар дълг, който изтича. За това реалният дълг е 4,298 млрд. лева.

Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес. Той допълни, че не трябва да се спекулира с темата колко е новият дълг.

Дефицитът от 4,1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма ще бъде много по-голяма - 5,8 от БВП. "Ако тази програма не се реализира, бюджетът е в излишък", добави той.

Относно компенсациите на общините за високите сметки за ток Кирил Петков коментира, че се сформира работна група между министерствата на енергетиката и на финансите и тя ще разгледа проблемите на всички общини, които се затрудняват с плащането на сметките. 

По думите му всяка община ще може да поиска средства, но едновременно с това ще трябва да се прегледат и поръчките от АДФИ. 

"Във всяка община ще бъде изпратена и проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че тази липса на функция не е заради непрозрачни обществени поръчки", каза той. 

По отношение на "Булгаргаз" премиерът коментира, че ако бордът на управлението си е свършил работата както трябва, цената на газа е нямало да скочи с 30%. 

"Поканил съм министър Рашков да сподели, че в момента има реално разследване по този случай, защото от този момент просто уволнение за някой, който е нанесъл щета на българските граждани, няма да е достатъчно", категоричен бе премиерът. 

Петков коментира, че министърът на здравеопазването Асена Сербезова е реагирала напълно адекватно със случая във Враца, където жена почина пред детето си, чакайки да ѝ бъде оказана спешна помощ. "Министърът направи проверка и заключенията ще служат такива проблеми да се избегнат занапред", заяви Петков. 

Относно искането на ГЕРБ зеленият сертификат да отпадне и твърденията на "Възраждане", че премиерът е водил "разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления сертификат", Петков коментира, че единствено са уточнили кога работната група да започне да работи. 

"Никакви ангажименти не са поемани от никого", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews