ГЕРБ ще разследва президента за самолетите, БСП ги обвини, че лобират за F-16

OFFNews 28 юни 2017 в 15:43 5984 4

Временна комисия ще проучва процедурата по избор на нов тип боен самолет, реши парламентът след два часа дебати по темата. 

Със 114 гласа „за”, 69 "против" и 9 въздържали се Народното събрание прие да се създаде такава комисия. Предложението за това е на ГЕРБ. На извънредна пресконференция в неделя председателят на парламентарната група Цветан Цветанов намекна, че президентът Румен Радев е замесен в корупционна схема, с която е предрешена избора на шведските изтребители „Грипен”.

И парламентът гласува и реши: Такава комисия ще има. Тя се създава на пропорционален принцип общо от 19 членове в съотношение: ГЕРБ – 8 представители, „БСП за България” – 6, „Обединени патриоти” – 2 , ДПС – 2, ВОЛЯ – 1. Председател на комисията ще бъде Емил Христов от ГЕРБ, а съпартиецът му Христо Гаджев ще му бъде заместник.

Дейността на временната комисия не спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерски съвет. Обявената цел на работата ѝ е "да постигне по-голяма яснота и прозрачност в обществото относно един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията".

Дебатите за тази парламентарна комисия отнеха над два часа от работния ден на депутатите. А от БСП реагираха остро.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за „Грипен“. Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за „Юрофайтър“. Кой предопредели „Грипен“? Премиерът с това си изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти. Г-н Цветанов обяви, че иска комисия, намекна за корупция, обвини президента за натиск върху експертите, само десетина дни след изказването на Борисов. Въпросът е защо е това противоречие. Тази комисия има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по-високите етажи на властта, магистрали, НДК, санирането", каза Нинова.

Тя добави, че БСП настоява ген. Константин Попов, който е вносител на предложението на ГЕРБ, повече да не взима отношение по темата за бойния самолет заради конфликт на интереси и нарушение на правилата за прозрачност.

"Не казваме абсолютно нищо срещу президента или срещу работната група, искаме да разберем информацията", зашити инициативата на ГЕРБ депутатът Владимир Тошев.

Той каза, че е недопустимо да се изхарчат 1,5 млн. лева за самолет, който е класиран „на тъмно“ без да са информирани народните представители.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че единодушното решение за поръчка на нов самолет е взето от парламента на 2 юни 2016 година. Според него предложението за създаването на такава комисия е несъстоятелно, ненавременно и ще блокира важното за страната ни решение.

„Да не правим такъв ход, който ще компрометира нас самите като държава”, призова Цонев.

От БСП на няколко пъти намекнаха от трибуната, че ГЕРБ лобира за американските изтребители F-16. Те отрекоха, а зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обясни, че не са искали името на президента Румен Радев изобщо да бъде въвеждано в тази полемика.

"Но вие държите да бъде въвлечен в тази процедура", каза Цветанов на БСП.

А Таско Ерменков от БСП обясни, че вторият човек в ГЕРБ изглеждал като "много притеснен човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

28.06 2017 в 16:53

ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД ЗА ГЕРБЕРУГИТЕ.....НЕМЕДЛЕНО!!!

☭ ✯ ☭ ✯ ☭ ✯ ☭ ✯ГЕНЕРАЛЪТ ☭ ✯ ☭ ✯ ☭ ✯ ☭ ✯ДА ВЗЕМЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ И ДА ОБЯВИ НЕМЕДЛЕНО РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАПУСКАНЕ на ес!