ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството

Георги А. Ангелов 16 януари 2020 в 13:34 4865 4

Йордан Цонев

Ще подкрепим заявения вот на недоверие срещу правителството, заяви заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев след консултациите с БСП.

Това ще е четвъртият вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов, след като бъде внесен на 20-ти, както е планирано. Той е иницииран от БСП с мотиви - водната криза в Перник, мръсният въздух и криминалния внос на боклук. 

Вотът на недоверие по всяка вероятност няма да мине, тъй като ДПС и БСП има общо 104 народни представителите при необходими 121 за сваляне на кабинета. Дори 6-те депутати от “Атака”, който се държат опозиционно в последно време, гласуват с тях, гласовете им не са достатъчни, тъй като ГЕРБ и “Обединени патриоти” имат 116. Разговорите на “Воля”, които крепят мнозинството, и БСП за вота предстоят, но Кръстина Таскова от “Воля” намекна, че не са убедени от ползата от падане на кабинета. Тя каза, че ще питат БСП с кого смятат да управляват, ако се създаде кабинет в рамките на този парламента, дали с ВМРО или с ДПС. “Атака” също нямат официално решение.

Цонев каза, че ДПС ще подкрепи този вот по много причини, а най-формалната е, че са опозиционна партия. “Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия"”, каза Цонев. Програмата на ДПС не само акцентирала върху екологичните проблеми, но в движението смятат да използват зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната.

Според Цонев политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция, най-меко казано, е хаотична и води до перманентни кризи.

ДПС: Ще разберем дали има управляващо мнозинство

Ако Марешки и независимите депутати не подкрепят вота на недоверие, значи има преформулирана коалиция на управление, смята Цонев. Според него вотът ще покаже и дали има управляващо мнозинство в този парламент. “Чисто математическо след излизането на "Атака" то няма такова. Ако има такова мнозинство, то ще се види в залата. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват опозиционни гласуват за вота - правителството ще падне", заяви още Цонев.

Попитан дали това няма да хвърли в страната в криза, Цонев отбеляза, че сега сме във водна криза. "Ако тази криза прерасне в политическа, конституцията е дала механизмите за решаване на тези кризи", каза още Йордан Цонев.

БСП: Крайно време е правителството да си отиде или да бъде свалено

Крайно време е правителството да си отиде самостоятелно или да бъде свалено, обяви зам.-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев. “Мога да ви кажа, че тези 40 страници мотиви са крайно недостатъчни за това, което се случва в момента и което са принудени да изтърпяват българските граждани. Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани”, каза Стойнев. Той даде пример с криминалните случаи, за депониране и горене на опасни отпадъци. “Стигнахме до там и на децата да не им даваме да излизат в училищния двор, защото се диша мръсен въздух”, каза Стойнев.

ГЕРБ: Правителството трябва да продължи своята работа

"Сигурна съм, че правителството трябва да продължи своята работа, защото е важно в кризисна ситуация да има кой да решава проблемите на хората. Всички останали тема, които касаят функционирането на политическите партии, не трябва да се смесват с това, за което ние сме тук, а именно да представляваме българските граждани и да решаваме всички въпроси, които са важни за тяхното битие", каза председателят на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

4

stanimir_13

16.01 2020 в 19:23

Заглавието в превод:
-Виж кво ше пуснеш, щото иначе отлиташ!

6589

3

stanimir_13

16.01 2020 в 19:23

В превод:
-Виж кво ше пуснеш, щото иначе отлиташ!

705

2

order

16.01 2020 в 18:00

За да пребориш бандюгите трябва да се бориш с бандитски номера....нужно е да се наблегне към продажниците в ГЕРП (който веднъж се продаде си е вечен предател) като Бикчето, Гърнето,ГОШЕТО АГЕНТ-ДОНОСНИКА и още неколцината суджукаджии склонни и специалисти в тая посока, които за пари у дъто си дават....

12182

1

sawall

16.01 2020 в 14:24

ДПС - опозиционна партия, хаааахааа, те не са били в опозиция от десетилетия, и всички го знаем. А БСП използват момента за да симулират дейност, но само когато са сигурни, че няма да разклатят много лодката и ГЕРБ няма да падне наистина. Воля, Патриоти и Атака помагат. Защото всички са една мафия и им плащат едни и същи господари.