Ден 63: Тази война ще бъде спечелена с мирни средства

OFFNews 09 септември 2020 в 20:44 5700 1

Протестите с исканията за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 63 дни. За утре 10-и септември е обявено така нареченото "Втора велико народно въстание" за 8:00 часа сутринта.

21:35 часа "Мутрите си мислеха, че ние ще се уморим. Няма да се уморим. Мислех, че ще забравим. Няма да забравим. Мислеха, че ще простим. Няма да простим. Днес има инцидент в европейското ни съпричастие. Великата тиква е отказала да бъде изслушана в ЕС. Това е невиждан инцидент", каза Велислав Минеков.

Днес не се проведе традиционното вече шествие до Орлов мост.

21:25 часа След като беше прожектиран къс филм за полицейското насилие след протеста, авторът Мила Цветкова каза, че отново настръхва, докато гледа тези кадри, защото и е мъчно да гледа как се лее българка кръв на тези площади. Тя заяви, че видеото й не цели да насажда страх и омраза към полицаите.

21:15 часа "Да, България" протестират пред СДВР

Активисти на "Да, България!" и "Сдружение БОЕЦ" протестират пред сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Те настояват да бъдат допуснати утре до конкретно място на протести, съобщи БНР. Те настояват да бъдат допуснати до входа на сградата на Народното събрание, който се намира от страната на Националната художествена галерия, а именно откъм улица Малко Търново.

Такова заявление е било подадено в СДВР преди дни и в Столична община, днес в късните следобедни часове е станало ясно, че "Да, България!" се отказва от това място за протест, а активистите се насочват пред стълбите на БНБ, където беше и предишният голям протест в центъра на София.
"Видяхме, че в съгласувателното писмо всъщност се отказва да бъдем там, където сме заявили и ни препращат на място пред паркинга на БНБ. Имаме два заявени протеста - единият от страна на младежката организация "Млада България" и друг от страна на политическа партия Движение "Да, България!". Ние сме различни, имаме различни послания. Това, което се случва всъщност, е предпоставка за ескалиране на напрежението", каза пред БНР Александра Стеркова, активистка на "Да, България!"

21:05 часа "Скоро този цирк ще свърши. Омръзна ни да гледаме слабото Ви представление. Призовавам утре да дойдат всички, за да покажем, че палките, спрейовете, сълзотворния газ и водните оръдия не могат да ни уплашат. Да видим дали ДПС и БСП са опозиция. Да видим кой ще е в залата и кой - при народа си. Тази война ще бъде спечелена от нас с мирни средства, а не с мафиотски методи, не с метални боксове", зарече се Бабикян.

Утре ще има здравен пункт за помощ на обгазени, ако има такива, а протестиращите се организират доброволно.

20:55 часа "Ако не друго, възстановихме лятното кино. От началото на протестите бяхме тулупи, бяхме тиня, днес вече подкрепяме мафията. Значи е време да ни арестувате. Всички тук сме мафиоти. Ако не ни арестувате, значи не се борите добре с мафията", каза Арман Бабикян за днешното изказване на премиера, че срещу него протестира мафията.

20:00 часа Според репортера ни протестът е по-малоброен от други дни. Той започна с прожектиране на видеоклипове върху бившия Партиен дом в който миналата седмица се премести Народното събрание. Клиповете бяха подправни видеа от изказвания на Борисов, в които говори за добрия живот в България, но и кадри от комедийни сцени от филми и репортажи, които го опровергават.

Краят на всяко видео е отбелязван с освиркване. Бяха припомнени изказванията на Борисов в опозиция от 2013 г. в които казва по адрес на Орешарски, че би си подал оставката на негово място и за контрапункт сегашни изказвания. Бяха излъчени кадри от протеста от 2 септември, включително и на битите протестиращи, при което Борисов бе освиркан отново.

19:00 часа В началото на днешния протест бяха поискани оставките на вътрешния министър Христо Терзийски, на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и на шефа на столичната полиция Георги Хаджиев. Причината - действията на полицията във вечерта на протеста на 2 септември, когато се стигна до ексцесии, съобщи БНТ.

На импровизиран брифинг на фонтана пред президентството ген. Димитър Шивиков, който активно участва в протестите от самото им начало, както и Тихомир Василев, който е активист на гражданското сдружение на Мая Манолова, настояха те да напуснат постовете си, тъй като се е стигнало до ексцесии след действията на провокатори.

"Как на протеста на 2 септември са се появили младежи със специфично облекло и раници и от къде са минали, след като също е имало КПП-та", попита Шивиков.

По-рано днес от СДВР обявиха на пресконференция, че за очаквания голям протест утре ще има повече КПП-та, а проверките ще са по-обстойни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови