Ден 54: Най-голямата битка за последните 30 години ще е на 2-ри

Георги Ангелов 31 август 2020 в 20:12 9459 3

Снимка Минко Чернев/БТА

Протест под надслов „Масово отваряне на очи” се проведе пред сградата на Европейската комисия в София

Протест под надслов „Масово отваряне на очи” се проведе пред сградата на Европейската комисия в София в 54-и ден на антиправителствени протести у нас. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избор

Протестиращите се обърнаха към европейските институции и ги призоваха да отворят очите си за корупцията в България. Те издигнаха информационно табло, на което са обявили оперативна програма „Фасадна демокрация”, като бенефициент е посочен партия ГЕРБ и коалиционните партньори, а финансирането е осигурено от европейските данъкоплатци. Протестиращите обявиха, че „оперативната програма”, която представят днес, краде бъдещето на гражданите.

"Една от гордостите на сегашното управление са множеството европроекти, свързани с едрата инфраструктура и всъщност това, което тук сме направили, е оперативна програма "Фасадна демокрация" именно да покажем докъде стигат тези огромни европроекти и докъде са, а те стигат до частните джобове, въобще не стигат до нашето общество и всичките тези парио, които Европа излива към нас, стигат до конкретни хора, които ги взимат с 200", заяви протестиращ.

По-късно предстои и традиционният протест организиран от "Отровното трио", който започва пред президентството и Министерски съвет и завършва с шествие на Орлов мост. 

Към 20 ч. хората на площад "Независимост" бяха малко, според репортера ни. Големият протест се очаква да е на 2 септември, когато парламентът се събира на есенната си сесия. 

20:40

Най-голямата битка ще е в сряда

"2 септември ще е може би най-големият битка, която сме водили през последните 30 години. Нас ни чака война с корупцията, ще има и битки на 3-ти, 4-ти и т.н.", заяви адвокат Николай Хаджигенов от “трибуната” на протеста.

“ДПС е най-умния играч на политическата сцена през последните 30 години, обаче това не променя нищо, ние продължаваме да искаме оставката на правителството и на Борисов", каза той по повод решението на ДПС с което партията на почетния председател Ахмед Доган да не подкрепи ГЕРБ за свикването на Велико Народно събрание за промяна на конституцията.

"Трябва да ги изринем от всички места, в които са се вкопчили." "Трябва да научим бъдещите политици че те са инструмент в ръцете на избирателите и са там заради нас. Ако Вие сбъркате няма да ви търпим 10 години”, каза още Хаджигенов. От думите му се разбра, че за 2 септември протестиращите се очаква да бъдат облечени в бяло. Организаторите са напечатали няколкостотин тениски, но те не са достатъчни и за това призова “ако не можете да си направите от тях, облечете нещо бяло за 2 септември”.

21:00

“Защо Гешев трябва да си подаде оставката: днес се навършва месец от изчезването на Янек Миланов (от Дупница. бел.ред), на другия ден приятелите му сезират полицията, на третия ден брат му прави видеообращение с апел, районния прокурор на Дупница, окръжния прокурор на Кюстендил и апелативния на София какво правят-нищо, нищо не правят. Те участват на каскет парти на 24ти август. 700 души от цяла българия участват на каскет парти но никой не търси Янек Миланов. Ето затова искаме оставката на главния прокурор- за некадърност, не може един месец да не се търси изчезнал човек”, заяви адвокат Емил Георгиев. Той призова всеки един арестуван да търси адвокат веднага и заяви, че ако на 2-ри на площада са 50 000 души, няма да арестуват никого.

"Единият крак клекна днес, но само клекна. Другият крак все още се чуди дали да измисли свръхвелико народно събрание с което да остане още 2 дни на власт,още 2 седмици, още малко. Няма мляко! Идва 2-ри," подгря за протеста и Арман Бабикян. "Нали знаете какво ще каже Борисов когато се прибере "много исках реформи, ама ей го на лошото ДПС не ми даде. И ще бъде много тъжен рак, ще е в ролята на засегнатия, неразбрания строител на България, а всъщност грабител”, каза Бабикян.

"Тези мутри ВНС няма да правят, когато дойде ред за такова ще го правят тези овластени от вас ". "И да ви предупредя малко след като си подаде оставката, ще чуете 10 председатели на партии които ще ви кажат че те са го свалили. "Моля ви за едно нещо огледайте се, вие сте тези които ще свалите Бойко Борисов. Силата е във вас, силата която ще помете тези хора е във вас, а не в тези които ще се подредят в студиата", каза още той.

21:10

"Краят приближава, да ви припомня началото-всеки един мислеше че това е нещо невъзможно, всеки мислеше че не можем да направим такъв протест," започна и третият от “Отровното трио” професор Велислав Минеков. "Днес се чу новина - отразяха му две уши ще варят пача, но това не е достатъчно”. "Имало желание да ги видим тези в затвора, недей така - там ще се чувстват добре, имам други идеи - нека на първия учебен ден да запишат в първи клас, да вземат цветя и да целунат своята учителка, да учат азбуката, да се научат да четат и пишат, не само да знаят "Винету". Единият ще се върне в милиционерското училище и когато завърши ще го сложим при другите полицаи да види какво е 50 дни на дъжд и слънце, на бури и вятър, да види какво е”, каза Минеков. После се закани: " Не само ще ги изметем, ще ги изхвърлим на боклука".

"Има в България някаква служба за разпределение на съобщенията, там са известни с високи заплати, обявили са че на 2-ри септември ще има ремонт на връх Ботев и голяма част от радио излъчванията няма да могат да се състоят. Това е едно от доказателството че сме превзети от мафия. На 2-ри септември трябва да ги изметем, да ги премахнем от живота си”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

3

voododoll

01.09 2020 в 15:23

tough Ден за почит на жертвите на Комунизма. Отбелязва се в България на 1ви Февруари от 2011та насам.

5712

2

tough

01.09 2020 в 09:40

И какво е станало на 1 февруари?

2900

1

nrb

31.08 2020 в 20:35

Радев. Веднага след като встъпи в длъжност президентът се зае
да оправдае очакванията на тези, които го издигнаха.
Присъствието му на всички международни събития, конференции
и форуми беше огледало на възложената му мисия - да се бори
за падането на санкциите срещу Русия! Радев падна толкова
низко в ролята си на руски емисар, че в някои от речите си
изобщо не споменаваше България! За 3 години не намери време
да посети паметника на жертвите на комунизма. За 3 години в
качеството си на президент не произнесе НИТО ВЕДНЪЖ реч на
1-ви Февруари! През 2017 отбеляза датата със статус във
Фейсбук?! През 2018 се срещна с българската общност
в... Брюксел. Там не обели нито дума за жертвите, а протоколът
му дори не изпрати венец в знак на почит! Замълча си и пред
Гундяев. Отговорил му, ама няма запис, няма и стенограма
на отговора.