ДБ се опасяват от партийна феодализация по министерства (видео)

Ангел Марковски 07 декември 2021 в 12:05 3313 0

Снимка Стопкадър

"Демократична България" забавя подписването на коалиционното споразумение по “технологични причини” и иска да предотврати опасността от “партийна феодализация” по министерства. Това се разбра от изявленията на съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов след консултациите им за съставяне на кабинет с президента Румен Радев.

“Става забавяне по наша вина, и то става дума за технологични причини. Получихме вчера сутринта текста на споразумението. Големи са текстовете по отделните политики. Трябва нашите експерти да се запознаят и да минат през съответните органи”, каза Христо Иванов на излизане от президентството. Той обясни, че за да бъде приключен процесът с преговорите, са необходими и решения на органите на трите партии в обединението. Очакваме това да бъде завършено утре от наша страна, каза Иванов и няколко пъти увери, че не става дума за проблем или различия.

Акцентът не е колко министерства ще имаме. Водим разговори как да структурираме най-добре нашия принос, защото "Демократична България" има изключителен капитал - експертен и на обществено доверие - за защитата на природното ни наследство, сектор "Сигурност", правосъдието и т.н., каза Иванов.

Той избегна въпроса има ли номинации за министри, които да ги притесняват с думите: “Това са разговори на мандатоносителя. В този смисъл, не смятам, че ние можем да влизаме в коментари”.

По повод вчерашна среща в централата на ДСБ той уточни, че са обсъждали функционирането на споразумението, а не политики. Срещата не е била свързана с "криза, спор, притеснение”, каза Иванов.

“Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме за това и ще искаме гаранции да не се случи. Когато министърът сам може да си определя екипа, нали си давате сметка какво може да се случи?", попита Атанас Атанасов.

По повод реформата в съдебната власт Иванов напомни, че управляващото мнозинство няма да е достатъчно за промени в Конституцията. Затова подходът ще е да има дебат в парламента и "всеки да поеме отговорност към необходимостта да се рестартира съдебната власт".

Той одобри анонсираното от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев съкращаване на администрацията. Идеята не е лоша, няма нищо страшно в нея, ще подкрепим намеренията на мандатоносителя, каза той.

Според Атанасов е имало нужда от смяна на шефовете в сектора сигурност, но "някои от назначенията бяха удачни, други - не". Според него "Бойко Рашков има качества и работи професионално".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови