БСП: Имаме обща цел с президента - изхвърляне на мутрите от властта

OFFNews 14 януари 2021 в 23:11 1882 0

Снимка bsp.bg

4 април е една добра дата. Смятаме да спечелим изборите, когато и да е датата, заяви пред bTV зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

"Не виждам как определената дата за изборите ще попречи на хората да излязат да гласуват. Каквато дата заяви президентът, ние ще я приемем, вече го заявихме. Седмица по-късно ще ни даде малко повече време", коментира той обявената от Румен Радев дата за парламентарния вот - 4 април.

Кристиан Вигенин заяви, че политическите опоненти на левицата са разпространявали манипулации - един от опитите за отслабване на партията е бил вбиването на клин между БСП и президента:

"Ние имаме обща цел - дълбока промяна в България, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България. Няма никакви основания да има търкания между нас и президента. Това беше потвърдено и от Корнелия Нинова, и от президента."

В обръщението си към народа тази вечер Радев се обяви за промени в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания. Президентът призова и за премахване на ръчното броене на машинния вот.

Зам.-председателят на БСП е на мнение, че при всички случаи трябва да има адаптиране на текстове от Изборния кодекс, а ГЕРБ имат мнозинство в парламента и те ще преценят как да подходят: "Ние сме готови също да направим някакви предложения. Но няма да поемем инициатива, ако няма готовност от другата страна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови