Борисов в завод за торове: Обмисляме да пратим самолет за ваксините, а не да ги чакаме с тир 2 дни

Ирина Евгениева 23 февруари 2021 в 13:22 3870 0

Премиерът Бойко Борисов е на поредната си инспекция в страната. Този път е в торовия завод "Неохим" в Димитровград.

Ръководителят на завода и бивш кмет на Община Димитровград в периода 2007 г. – 2011 г. Стефан Димитров докладва на министър-председателя:

"Благодарение на това, че предоговорихте условията с "Газпром", запазихме 1000 работни места в завод "Неохим". Капацитетът е 1000 тона за денонощие".

Сядайки на масата, Борисов каза, че когато има дистанция, може да си свали маската, след което удари по нея.

"Ако не беше вашата подкрепа, нямаше да запазим тази инсталация. Инсталация може да бъде чистият преход, който Европа иска за т.н. "зелена енергия", защото запазването на околната среда е ангажимент на всеки един от нас. Най-важното е технологичният прогрес. В последните години Европа иска модернизация и смятаме, че на тази площадка с тези хора може да се постигне това нещо. Европа дава много пари и иска много резултати. Смятам, че България може да постигне резултатите с правилните хора. Тези, които искат да работят и да променят индустрията", заяви Стефан Димитров.

Борисов от своя страна каза, че нещата по зеления пакт толкова много се развиват, че 2030 г. ще дойде съвсем скоро.

Димитров подчерта, че за съжаление прогнозата е била до 2050 г. този тип производства да се реорганизират, но сроковете все повече се намаляват.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че без да има нормативна принуда чисто икономически, няма как да стане тази реформа.

Купуваме газ от български доставчик - Булгаргаз, но хубавото е, че това което се случи миналата година с газовия хъб Балкан, вече има по-свободен пазар, каза още Димитров.

"Три неща трябва да знаят хората. Много здраво стъпихме в преговорите с "Газпром" - с над 50% намалихме цената и в София това звучи като нещо нормално, защото не се и усеща. Така заводът си върна част от дадените пари. Освен това хората си запазиха работата", заяви премиерът.

Интерконекторът с Гърция ще е готов до края на годината. Ще можете да си внасяте газ откъдето искате. Ако беше лесно да се направи (интерконекторът - б.р.) - да са го направили до сега. Аз знам как се водят преговори с "Газпром", за да се намали цената с 50%, допълни Борисов.

"Работете и се пазете", каза премиерът.

Борисов коментира и ваксинирането. "От сутринта съм провел над десет разговора. Обмисляме да пратим самолет да докара ваксините, а не да ги чакаме с тир за два дни. Ваксините са единственото решение да живеем. Сега имаме много заразени над 1900 - вълната ще се вдигне. Единственият начин да я спрем е чрез имунизации", коментира премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови