Анализът на Станишев: Грешките на БСП държат ГЕРБ на власт

Владимир Йончев 21 януари 2020 в 20:39 3896 5

По традиция на първата си пресконференция за годината Станишев почерпи журналистите с баница с късмети. На него му се падна пожеланието "Миналогодишните грижи забрави, приятелствата заздрави".

Грешките на БСП са причината ГЕРБ още да са на власт, въпреки недоволството на хората, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Както в началото на всяка година той направи дълъг и подробен анализ на политическите процеси в света, в Европа и в България.

В България няма политическа алтернатива. Именно това, въпреки изчерпването на ГЕРБ ги държи на власт. Да, БСП е опозиция. Но липсва следващата стъпка - алтернативността на досегашната политика.

Не може да се търси легитимност чрез носталгията. Политиката е разговор за бъдещето, каза Станишев.

Живеем в нов свят

Светът се променя толкова бързо, че в ежедневието си дори не успяваме да регистрираме промените, смята Станишев. 

Виждаме повторение на Студената война. Между Запада и Русия има враждебна реторика. Тя е придружена и с надпревара във въоръжението. Аз съм живял по време на Студената война и не искам тя да се повтаря. Дългосрочни решения без Русия са невъзможни, каза лидерът на ПЕС.

Според Станишев е дошъл моментът за нов разговор за международните отношения. Всички общопризнати доскоро институции сега са в криза - и ООН, и НАТО, и Световната търговска организация. Особено важна роля в този разговор ще имат петте ядрени страни, смята той.

Дълго време се смяташе, че експертите трябва да вземат решенията. Днес обаче е видно, че трябва силно политическо лидерство. Но именно някои от политическите лидери са носители на несигурност - например Тръмп, който управлява чрез постове в Туитър. Понякога много добре му се получава, но такова поведение вдъхва несигурност.

За съжаление Европа изпусна шанса си да избере силен политически лидер като Тимерманс. Вместо това задкулисно беше наложена Урсула фон дер Лайен. При цялото ми уважение към нея, в първата седмица всички в Европа се опитваха да запомнят името й, а не да я питат какви позиции изповядва.

Цялата 2020 г. ще бъде под знака на изборите в САЩ. САЩ вече не са единственият и неоспорим лидер. От еднополюсен светът става все по-многополюсен, но въпреки това всички играчи в международната политика ще се съобразяват най-вече с предстоящите избори в САЩ, смята лидерът на ПЕС. Според него ще продължи отдалечаването на САЩ от ЕС, особено ако Доналд Тръмп спечели още втори мандат, която изглежда доста вероятно.

Раждат се нови политики

В Европейския съюз настъпват дълбоки промени. Раждат се нови политики и те са глобални. Най-голямата от тях е Зелената сделка. Тя е абсолютния приоритет на Европа, всички говорят за нея. Зелената сделка е цялостна промяна не само към околната среда, тя е нов икономически и социален модел. Този преход ще породи много напрежение, особено за страните, които не са подготвени. Зелената сделка касае всичко - не само екологията, не само енергетиката, а и железопътния транспорт, индустрията, изобщо начинът по който се потребяват ресурсите. Ако пропуснем момента, ако не се включим навреме в процеса, ще сме бедна и мръсна периферия на Европа, коментира Станишев.

Той очерта още два съдбоносни за България процеси в Европа - обсъждането на финансовата рамка за периода 2021-2027 г. и Конференцията за бъдещето на Европа.

Обсъждането на финансовата рамка вече е закъсняло. Заради Брекзит бюджетът ще бъде със 70 милиарда евро по-нисък. Чуват се гласове за намаляване на кохезионните и земеделските фондове, което пряко ще засегне интересите на България.

Конференцията за бъдещето на Европа ще продължи 2 години в различни формати и това е инструментът, чрез който всяка една страна може да наложи своите интереси като европейски политики. Важно е България да не изпадне от тези дебати, коментира Станишев.

"Моята партия" и "моята страна"

Въпреки че отправи тежки критики към ръководствата на БСП и на страната, в продължилия над час анализ Станишев нито веднъж не спомена имената на Корнелия Нинова и Бойко Борисов, вместо това на няколко пъти ги нарече "ръководството на моята партия" и "ръководството на моята страна" и използва много по-мек тон в сравнение с предишни свои изказвания. 

Според него ГЕРБ става и ще става все по-социален. Дори институции като МВФ, които бяха стожер на неолибералния модел вече говорят за заличаване на неравенствата и социални политики. На този фон БСП се хвърли да търси нови ниши, да се състезава с националистите. Виждаме опити дори да се конкурира с ГЕРБ в хъшлашката риторика.

Опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен. Хората предпочитат оригинала, а не копието, коментира Станишев.

Според него винаги БСП е била запазена марка за експертност и демократичност, но сега това е подложено на риск. Повтаряме едни и същи грешки и не се учим от тях. Никой не може да ме убеди, че не можехме да спечелим европейските избори. На ГЕРБ им се случи всичко лошо, което може да им се случи - апартаментгейт, раздяла с втория човек в партията, криза след криза. Но дори и тези избори успяхме да загубим, каза Станишев.

Той разкритикува новата процедура за избор на лидер на БСП. Има страни, които са правили подобен пряк избор на председател, но за използвали това за диалог между различни слилни личности в партията си, използвали са го да "енергизират" партията и да я подготвят за истинските избори. В БСП преките избори се правят, за да се препотвърди избора на сегашния председател, а всички възможни негови конкуренти се заклеймяват като врагове, каза Станишев и категорично отрече да има каквито и да е амбиции за лидерския пост в БСП.

Вотът на недоверие към правителството няма да мине, прогнозира Станишев. Ако механично съберем гласовете на тези, които се обявяват за опозиция, би трябвало той да е успешен, но подозирам, че поради други причини това няма да се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

5

order

22.01 2020 в 10:21

На Борисов не му е нужно да се бори с БСП БСП си има Станишев....

4022

4

"Другарю" Станишев.Имам едно питане.Кое наложи Пътният Данък,който бе заменен с "Винетна такса "през 2005г.,да бъде отново включен и дори добавен още един "Екологичен Данък"Т.е. схематично представено картинката е следната:
"Пътен Данък" заменен с "Винетна Такса" през 2005г.
"Винетна Такса"(2005,2006 и 2007година) и"О чудо невиждано през 2008г." "Пътният Данък" възкръсна! ,но и донесе още един бонус "Екологично Данъче"
2005 Пътен Данък заменен с Винетна такса
2008 г. "Винетка" +ПД1 +ПД2 Честито на печелившите!

4109

3

Дедовия

22.01 2020 в 06:23

Абсолютно вярно твърдение! Пропуска се обаче факта, че грешките на БСП тръгнаха от проваленото управление точно на Станишката! Както и на все още неизменното присъствие в БСП на "неговите" авери като Гого свинаря...

706

2

order

21.01 2020 в 23:42

Е а спрете се да ни занимавате с активни ПЕДЕРАСИ....

5355

1

Кики

21.01 2020 в 22:13

Не харесвам Станишев, ама никак. И съм удивена, че след фиаското му с предложението за Пеевски, си позволява да наставлява и осъжда. Дано членовете на БСП не позволят завръщането му в българската политика.