Само 5 деца са с положителни проби от 37 832 тествани в страната

Днес към присъствено обучение са се върнали 2038 паралелки, от които 1471 в столицата

OFFNews 10 ноември 2021 в 17:44 2747 1

Само 5 от общо 37 832 ученици, тествани днес в клас за коронавирус, са дали положителен резултат. Двама от тях са от София, а останалите от Добрич, Варна и Пазарджик. Положителен резултат за COVID са дали и шестима учители, от общо 2717 тествани. 

Също така, днес към присъствено обучение са се върнали 2038 паралелки, от които 1471 в столицата. 

Обобщението направи образователният министър Николай Денков по време на брифинг в края на първия присъствен ден за малките ученици. Днес децата от 1 до 4 клас, от няколко области на страната, се върнаха в класните стаи. 

Денков напомни, че от МОН очакват да получат утре допълнително 86 000 безконтактни теста за COVID-19, които ще бъдат разпределени в училищата в Пловдив, Русе, Бургас и във Враца. Те са сред 15-те области, за които тестовете от първата обществена поръчка не достигнаха, тъй като една от спечелилите търга фирми не изпълни ангажимента си.

"Идеята е, че няма задължителен ден за всички. не е проблем дали децата ще се върнат днес, в сряда...," заяви образователният министър. 

Той обясни, че за да се върнат децата трисътвено трябва да се спази схема от 3 стъпки: наличие на тестове; родители, които да тестват децата и учители, които също да се включват в процеса. Този модел може да ни помогне да не връщаме децата към онлайн обучение, добави той.

От МОН обобщиха информацията за тестването така: 

- 3549 доброволци помогнаха учениците от I до IV клас да се върнат в клас днес, като се включиха в екипите, които тестваха децата за COVID-19. Всички те бяха със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т.г.

-  Огромната част от доброволците бяха родители – 3271. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

-  От проверените днес 37 832 ученици в 13-те области, в които бяха доставени тестове, с позитивен резултат са едва петима – двама в София и по един във Варна, Добрич и Пазарджик. Те бяха предадени на родителите им за проверка в лаборатория, както изисква медицинският протокол.

- С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 2717 учители и 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Шестима педагози се оказаха заразени – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са положителните резултати при останалите служители – два във Варна и един в София.

-  Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София.

Министерството на образованието и науката благодари сърдечно на всички, които направиха възможно десетки хиляди деца да се върнат в класните стаи днес.

В следващите дни предстоят доставки на още тестове за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава, съобщиха още от МОН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

11.11 2021 в 03:52

Но 10 кресливи мамчета са против купона децата им да точат лиги, и радостно да се виждат с другите деца.

Мда. "Системата ни убива".

Манолова?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки