Над 1 млн. куб. м. дърва помощи за огрев осигурени за зимния сезон

OFFNews 16 септември 2021 в 11:45 863 0

Снимка mvr.bg

Над 1 милион куб. м. дърва за огрев ще бъдат осигурени като помощ на населението за зимния сезон, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Те са определени за директни продажби на гражданите по списъци от кметства. От тях 365 хил. пр. куб. м са предвидени за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хил. пр. куб. м. - като добити от горски склад.

Количеството е над отчетеното за миналата година, с което се гарантира задоволяване търсенето на пазара, допълват от ресорното ведомство.

Вече има общини като Габрово и Севлиево, които са газифицирани и заради това употребата на дърва намалява. В други общини като Гоце Делчев и Своге голяма част от домакинствата са преминали на пелети чрез изгаряне с котли, което сериозно намалява емисиите на фини прахови частици.

По данни на държавните горски предприятия в края на август са предоставени чрез директни продажби на физически лица общо 380 хил. пр. куб. м. дърва за огрев за 53 460 домакинства. В 12 от общо 162 стопанства - 15 общини, дървата се предоставят изцяло от общинските гори.

Цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат на цени между 37 лева и 48 лева за пр. куб. м. без ДДС. Иглолистните дърва варират между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив.

Продажната цена на добивани от самите лица за собствени нужди дърва, е между 5 и 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пр. куб. м. и от 12 до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.

В цените обаче не са включени разходите за транспорт, товарене и разтоварване. 

От МЗХГ апелират граждани да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. "При закупуването им трябва да се проверява за наличието на маркировка на дървата. Купувачът задължително е нужно да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени. Дървесина, която не е маркирана, не е придружена с превозен билет или имената и адреса на притежателя й не съответстват на вписаните в билета, подлежи на отнемане, а човекът, което я притежава – на глоба. Достоверността му може да бъде проверена на електронен адрес tickets.iag.bg. При основателни съмнения за нарушение подайте сигнал на телефон 112", допълват от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!