Епископ Тихон: Не знам как хората празнуват Великден, като се мразят толкова един друг

Бог не ни поставя хиляда задачи, само да обичаме ближния си, заяви Негово Преосвещенство епископ Тихон

OFFNews 22 април 2022 в 12:29 4018 3

"На този ден нека се самопожертваме и най-накрия да заобичаме другите, за да можем да се покажем като Негови ученици. Тази омраза в нашия живот е нещо ужасно, не знам как хората могат да празнуват Великден като се мразят толкова много един друг", каза по NOVA NEWS Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон.

По думите му Разпети петък е ден на саможертвата, която Христос е направил за човеците и ако искаме да сме негови последователи, трябва да сме готови да направим саможертви за ближните си, за природата, за идните поколения.

"Този петък е обявен за най-тежкия ден в църквата ни, защото на този ден е разпънат Исус Христос. Не знам дали хората вече си дават сметка какво е саможертвата. Всеки търси да потвърди собствената си правота, а не да обмени мисли с другия, рядко има споделяне на мисли. На вчерашния ден Исус ясно подчертава – "аз съм от Отца и той е в мене, и вие ще бъдете в мене, ако бъдете мои ученици". Това е целта на един християнски живот да се доближим до Бога, той не ни поставя хиляда задачи – само да обичаме ближния си", заяви Негово Преосвещенство.

Според епикскоп Тихон, ние не си даваме сметка какво е да се смирим, а то е "нещо доста лесно".

"Сутрин, когато се погледнеш в огледалото, да си кажеш да не се вземаш толкова насериозно. Смирението е да си даваш сметка, че не си най-великият на този свят, нито най-умният. Че не е най-важно твоето присъствие в света, а колко можеш да приемеш ти в себе си света, да станеш духовно богат. Такива хора са щедри, те раздават обич, доброта, от това се нуждае нашия живот", подчерта духовникът.

По думите му сега сме в много тежко положение, защото не знаем към какви идеали да се стремим, какъв път да търсим. Обърква ни това, че липсва смирение.

"Отворете фейсбуки ще видите, че всеки там е професор по всичко. Непрекъснато се говори "да чуем другата гледна точка", а има хора, които добре плащат за това другите гледни точки да замъглят истината. Хората трябва помнят, че не ние сме тези, които трябва винаги да изразяват някакво мнение, а да се вгледаме в мъдростта, която сме наследили", добави епископ Тихон и призова:

"Опитайте се, братя и сестри българи, където и да сте по света, да си представите за малко какво значи болка, страдание и тогава си дайте сметка колко е съществено да се радваме на онова що имаме. Посрещнете Светото Възкресение, защото Той възкръсна за нас и този народ трябва да възкръсне отново в съгласие, обич, мир, за да вървим напред. Бог да ви благослови и нека ви дарува разум утеха и подкрепа!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

3

Тризъбец

22.04 2022 в 15:17

Моли се сега и за Украйна,отче ! Анатема на сегашните кремлянски сатанисти ! Защото за тях иде друг Бог ! Deus ex machina !

22548

2

dolivo

22.04 2022 в 13:32

Религията е съществувала през много войни. Посланието е трансцедентно на тази война, затова няма да намериш отговор. Не работят така нещата.

1037

1

PrinceOfDarkness

22.04 2022 в 12:48

Доста коварно послание ето заради това не можем да заемем позиция за каквото и да това което е казал може да се интерпретира по 1000 начина примерно да си мълчим за това което става в Украйна.