Елина Стоянова - българката, избрана да участва в реклама на Лондон на кмета Садик Кан

Зарина Василева 09 ноември 2018 в 17:20 5688 0

Една млада българка със смели мечти е сред избраните чуждестранни предприемачи, които представят Лондон като град, достъпен за бизнес в кампания по инициатива на кмета на британската столица Садик Кан.

Кампанията „Лондон е отворен“ показва във видео успели бизнесмени, сред които е и Елина Стоянова. Тя живее в Лондон от 7 години и има малка книжарница, в която всеки ден посреща сънародници на чаша кафе, подбрана музика и хубава книга.

Как и кога се появи идеята за книжарницата?

Идеята се появи година преди реализирането. Бях в период на търсене на себе си и предназначението ми не само в моя, но и в живота на хората, исках да съм полезна, да дам някакъв принос. Планината ми помогна, както и зачестилите случайни срещи с четящи и обичащи литературата българи. Малко след като се върнах от Пирин Планина и успокоих мислите си, идеята се появи изчистена и леко плаха в ума ми. Споделих я с моята приятелка Милена, тя не само ме подкрепи, но и даде приказното име на книжарницата - „Имало едно време“.

Чувствате ли се като героиня от класически роман - кой в днешно време отваря книжарници?

Досега не бях се замисляла дали се чувствам като героиня от роман, но може би бих се сравнила с „Делфинът. Историята на един мечтател“ от Серхио Бамбарен. Делфинът Даниел е мечтател, който следва вътрешния си глас, той постига мечтата си, не просто гради планове, има вярата и куража.

Колко българи идват на чаша кафе във Вашата книжарница?

Всеки ден идват българи на чаша кафе или разговор, но най-вече през уикенда, тъй като през седмицата се работи усърдно. В останалото време кафе-книжарницата се посещава и от англоговорящи от различни страни, често работят на лаптопите си тук, потопени в атмосфера на книги и разнообразно подбрана музика.

Кой български автор бихте искали да Ви гостува?

Капка Касабова, тя също е живяла в Англия, Здравка Евтимова, защото е много земна, харесвам разказите ѝ и е от моя роден град Перник, Константин Трендафилов, много ми допадна романът му „Затворисърце“, Иво Иванов, който също живее в чужбина.

Разкажете за кампанията “Лондон е отворен” и видеото, в което участвате?

През 2016 г. кметът на Лондон Садик Кан започва кампанията, която цели да представи града като отворен за бизнес и гостоприемен град за живеене. Миналият месец кампанията му направи 30-секундното видео, в което участвам и аз, благодарение на приятел, който харесва начинанието ми и ме е препоръчал. Видеото показва европейци, създали малки бизнеси в Лондон, гордо и приветливо застанали пред магазините си. Радвам се, че съм част от цялото, една малка част, но все пак съществувам. Видях колко други хора са повярвали в мечтите и силите си, и въпреки че се намират в чужда страна, са постигнали това, което най-вероятно не са успели да постигнат в собствените си държави. Така че за мен Лондон наистина е отворен към всички нас и можем да живеем свободно тук, независимо от заниманието си.

Садик Кан е написал на стената си във Фейсбук над поста с видеото: „Ние сме щастливи да имаме милион европейци, които правят Лондон свой дом: Те са лондончани и винаги ще принадлежат тук.“ Как да не се зарадва човек, че принадлежи към една чисто човешка общност, не ни делят граници, език и положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови