Демократична България подаде сигнали за невъзможния достъп до плажове на Евксиноград

OFFNews 05 октомври 2020 в 17:43 7495 3

Снимка https://visit.varna.bg/

Представители на варненската организация на “Демократична България” подадоха сигнали до прокуратурата, Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради ограничаването на свободния достъп на граждани до плажовете край резиденция “Евксиноград”.

Става дума за плажовете “Евксиноград -1”, “Евксиноград -2” и “Евксиноград -3”, които са достъпни единствено през територията на правителствената и държавна резиденция. Достъпът до резиденцията е ограничен и това прави невъзможно и използването на плажовете от всеки гражданин.

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Посочените три плажа в района на “Евксиноград” не са отдадени на концесия, показва справка в националния концесионен регистър, и затова се управляват от министъра на туризма. Миналата неделя представители на варненската организация на “Да, България!” опитаха да стъпят на плажовете, но без успех.

Сигналът в прокуратурата е срещу ограничаването на свободния достъп до плажа. В него се иска държавното обвинение да направи проверка и да преустанови практиката за ограничаване на достъпа на гражданите, както и да потърси отговорност от виновните.

В сигналите до Министерството на туризма и МРРБ се иска ведомствата да установят, дали трите плажа са посочени в специализираната карта, регистър и информационна система по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър, както и дали е осигурен свободен и безплатен достъп на гражданите до пясъчните ивици.

Активисти на обединението се обърнаха и към администрацията на Министерския съвет с питане по Закона за достъп до обществената информация за начина, по който гражданите могат да нощуват в представителните правителствени резиденции в Бояна, Евксиноград и Шабла, както и в почивните в Слънчев бряг и Пампорово. Въпросите са затова има ли определена група хора, която има право да ползва тези обекти при условия, различни от обявените на сайта на Министерския съвет, и с какъв акт е определен кръгът на тези хора. В случай на положителен отговор “Демократична България” настоява за копие от нормативния акт, както и за информация от кого и на какви цени се заплащат нощувките на "правоимащите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

3

Billy111

06.10 2020 в 16:14

Много добре са направили, предполагам, че ще подадат сигнал и за Буджака - все пак искаме рестарт на държавата и не трябва да има двойни стандарти!

4000

2

Biser

06.10 2020 в 15:48

на тия им дай сигнали да подават, за кво ли не. ама до колко има наистина смисъл, е отделен въпрос

4015

1

No matter what

06.10 2020 в 14:56

Поредната сензация за другарите от ДБ в хода на наближаващите избори.