От скандали с матурите и приема след 7. клас, през Playboy до щаба на проф. Герджиков: кой е Владимир Атанасов

Александра Маркарян 04 октомври 2021 в 16:34 13023 1

Владимир Атанасов

Снимка Александра Маркарян

03.10.21 г.: проф. Владимир Атанасов (вдясно) на сцената в зала 6 на НДК по време на учредяването на Инициативния комитет, номинирал проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент.

Номинирането на кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева тази неделя съсредоточи вниманието около двете личности и породи коментари за евентуалната им партийна подкрепа. Неделното събитие в зала 6 на НДК протече гладко, спокойно, за някои дори малко скучно, и в сянката на двамата му главни герои останаха хората около тях.

Кариерата на един от тях обаче се отличава с необикновен колорит и заслужава припомняне. Той е бивш министър на образованието, чийто зам.-министър е проф. Анастас Герджиков. Мандатът му - предсрочно приключен от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски - е съпътстван от серия скандали и екстравагантни решения. Като това да даде интервю за Playboy, чрез което да похвали началника си, че владее отлично български език.

Кой е Владимир Атанасов

На сцената до трибуната в залата, зад дълга маса в неделя бяха седнали най-, най-приближените до двойката, номинирана за президент и вицепрезидент. Избраните лично от проф. Герджиков бяха проф. Николай Овчаров, председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков - юрист и бивш депутат от ГЕРБ, проф. Амелия Личева и проф. Владимир Атанасов от Софийския университет.

Филологът, учител по литература и преподавател в СУ Атанасов става министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с идването на власт на коалицията между НДСВ, ДПС и "Новото време" през лятото на 2001 г.

Най-шумните скандали в мандата му са свързани с развилия се до сага въпрос ще има ли матури за випуск'2003 и с мащабно пазаруване на оценки за прием след VII клас в гимназиите.

Матурите

Атанасов прави неуспешен опит да въведе задължителни матури през 2003 г.

След дело, заведено по жалба на Николина Георгиева - майка на абитуриентка, Върховният административен съд ги отменя като незаконосъобразни. Решението на петчленния състав на ВАС за матурите е от 18 ноември 2002 година.

Изненадващо обаче пред медиите излиза тогавашният заместник на Атанасов Герджиков и заявява, че решението на петчленния състав на ВАС не е разбрано правилно и матури ще има. Пресконференцията дава Герджиков, а не Атанасов, защото последният по същото време е в Африка, твърди се - в командировка. Ден по-късно ВАС реагира с позиция, в която обявява, че за неизпълнение на съдебно решение се носи наказателна отговорност. Заплашва зам.-министъра с глоба. Ръководството на МОН е объркано. Какво ли трябва да направи, за да изпълни решението?

Атанасов се завръща и медиите го посрещат още на летището: ще изпълни ли съдебното решение, или предпочита да влезе в затвора, питат те. Той е видимо незапознат с детайлите и се опитва да успокои напрежението с общата фраза, че съдебните решения трябва да се приемат, но по конкретното решение ще вземе отношение, след като се запознае по-подробно.

На летището има и ученици. Замерят го с портокали.

Решението на ВАС касае само учениците от езиковите гимназии. За останалите трябва да се подготви и приеме законопроект. Министерството не се справя.

Така посред последната си учебна година абитуриентите още не знаят да се готвят ли за матури, да не се ли готвят. В МОН не дават вид да се тревожат, че дори не са осигурили на учениците правото да започнат не само етапа, а и учебната си година, знаейки как ще завършат. Объркването там е пълно. МОН внася във Върховния административен съд молба с искане за тълкуване относно точния смисъл на диспозитива на решението от 11 ноември. Сагата отива още по-напред във времето.

Съдът категорично отказва. Но вече са минали още два месеца.

На 21 януари ВАС обявява, че оставя без уважение молбата на МОН с мотива, че тя преповтаря подробно развитите възражения на МОН относно допустимостта на жалбата на Георгиева. Съдът разяснява, че за да е допустима, е трябвало да съществува неясно решение, което да налага авторитетното му тълкуване от постановилия го съд. Такова няма.

"Недопустимо е в производство по чл. 194 от ГПК да се цели промяна в правните изводи и в мотивите на влязло в сила съдебно решение - отбелязва съдът. - Върховният административен съд, петчленен състав в Решение № 10271/ 18.11.2002 г. подробно е разгледал възраженията на страните по спора и е изразил ясно волята си по въпросите, повдигнати повторно с молбата за тълкуване на съдебния акт."

Основата на настойчивостта за въвеждане на задължителни матури по онова време вероятно се корени в проект, изготвен от екип с участието на Атанасов. Той е финансиран от Световната банка със заем от 15 млн. долара и още 4 млн. държавно финансиране и предвижда задължително въвеждане на матурите след 4-годишна гимназиална степен. При учениците с подготвителни години, т.е. тези от езиковите гимназии, годините обаче са три. Така е създадена неравнопоставеност и се нарушава законът. Това е причината за делото и отмяната на матурите.

Гимназиите

През лятото на същата 2003 г. избухва скандал с приема в гимназиите.

Подозрения, че нещо не е наред се зараждат още при тегленето на темата в МОН за изпита по литература (по това време още не са въведени тестове). На практика какво се пада остава скрито от журналистите. Момиче, посочено от служителка в МОН, отваря единия плик. Казват, че се е паднал благодатният Йовков. Не показват напечатаното име на автор и тема за съчинението пред репортерите и камерите. От МОН отказват да отворят останалите пликове, с което да докажат, че предварително са били подготвени различни теми върху различни автори.

Това изостря бдителността на репортерите.

Работите се проверяват. Оповестява се рекорден брой шестици в София - 280. Предишни години те се броят на пръсти.

Нещо не е наред.

На 3 юли излиза информация, че и дъщерята на министъра е сред отличниците. Тя има пълно шест и по литература, и по математика.

Ден по-късно скандалът избухва с пълна сила.

"1000 лева е струвала шестицата на изпита по литература за езиковите гимназии" - пише в. "Новинар" на 4 юли и разкрива, че оценките по литература са били подменяни масово в София. Описва как хора са влизали в училището, където проверители четат и оценяват работите, как са се късали стари протоколи и са се писали нови, с нови оценки.

Иска разсекретяване на работите на момичето, за да види обществото как се работи за отличен. Баща й отказва. 

Журналистите настояват за проверка. Министърът на образованието обещава такава.

Министерството се проверява и се обявява за чисто.

Но е публикуван и материал за схема за "вход" в най-желаните училища.

Оказва, че системата е "пробита" - експертка от МОН, която е знаела темата и която присъства на тегленето й, е давала частни уроци по литература. Става въпрос за човека, ръководил провеждането на изпита. От МОН не дават отговор на поставените в тази връзка журналистически въпроси.

На 17 юли 2003 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски уволнява министъра на образованието Владимир Атанасов - започнал министерския си мандат с току-що спечелен конкурс за доцент, който днес застава рамо до рамо с кандидат-президента Анастас Герджиков вече като професор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

1

тОлуп

05.10 2021 в 10:07

Герджиков много отдавна е в кацата с кафяво! Но като се замислиш ГЕРБ няма как да извади някой, който да не е -
В МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ им ШУРОБАДЖАНАШКИ среди няма НЕОМАЗАНО!!!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша