Руската пианистка Евелин Березовски с рецитал в София, заедно с колегата си от Украйна Саша Гринюк

Концертът е на 7 юни от 18.00 ч. в Камерна зала ''България''

OFFNews 03 юни 2022 в 17:14 2204 0

След невероятно успешния си дебют пред българска публика минал година, изгряващата световна звезда на сцената на класическата музика, отново ще плени публиката на сцената на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 7 юни в Камерна зала от 18,00ч.

Описана във френския печат като пианистка с „огромен темперамент, ослепителна техника и сърце, което ги следва“, Евелин Березовски е една от най-търсените млади музикантки в днешно време.

Родена в Москва през 1991 г., свири на пиано от 5-годишна, учила при известните професори Хамиш Милн (Лондон), Елисо Вирсаладзе (Италия), Рена Шерешевская (Париж), отскоро работи с Мария Жоао Пиреш в Португалия. Носител е на голямата награда на Международния конкурс Goergy Cziffra (2019) в Париж. Представяйки уникален пианистичен стил, тя се изявява на престижни сцени, само някои от тях са - Wigmore Hall и Southbank Center (Лондон), Московската филхармония. Изпълнявала е концерти с Tokyo Mozart Players под ръководството на Ксавие Рот, Musica Viva с диригент Александър Рудин и редица други по цял свят.

Евелин Березовски изнася рецитал на „Софийски музикални седмици“ през 2021 г. тази година предстои още по-вълнуваща програма на Волфганг Амадеус Моцарт и Антонин Дворжак с пиано на четири ръце, Фредерик Шопен, Александър Скрябин, Клод Дебюси.

Фестивалът всяка година дава шанс на млади музиканти да се представят, а публиката може да чуе най-интригуващите таланти и бъдещи звезди на световната сцена. Клавирният рецитал на Евелин Березовски не е изключение. Ослепителната техника, лирична чувственост и емоционална спонтанност, преплетени с нестихваща енергия на Березовски, заедно с богатата палитра от тонови нюанси в нейните изпълнения, оставят в слушателите усещане за запомнящо се концертно преживяване.

Саша Гринюк, който на сцената на 7 юни ще партнира на Евелин Березовски е „Впечатляващ артист със забележителна музикалност, отличаваща се с най-естествените, наелектризиращи и удовлетворяващи интерпретации“ (по определението на Чарлз Розен), роденият в Киев Саша Гринюк учи в Националната музикална академия на Украйна, а по-късно и в Guildhall School of Music and Drama в Лондон.

Победител в над десет международни конкурса, носител на призове и награди, той е избран за „Изгряваща звезда“ за BBC Music Magazine и International Piano Magazine. Успехите му включват също първи награди от The International Edvard Grieg Piano Competition, BNDES International Piano Competition, както и престижния Златен медал на Guildhall School of Music. Свирил е в големи зали по целия свят с оркестри като Кралската филхармония, Бергенската филхармония, Orquestra Sinfônica Brasileira и редица други.

Сред последните му проекти е изпълнението на оригиналната партитура за пиано на Шостакович за немия филм от 1929 г. „Новият Вавилон“, с премиера в LSO St. Luke’s в Лондон, както и сътрудничеството с прочутата балерина Алина Кожокару в поредица от изпълнения на нови и класически произведения в лондонския театър Sadler's Wells, сред които „Маргьорит и Арманд“ на сър Фредерик Аштън.

Саша Гринюк е изпълнител на Keyboard Trust под артистичното ръководство на основателката Норета Кончи-Лийч. Познат е на българската публика с участие в Лауреатски дни „Катя Попова“ през 2014 г.

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови