Нов симфоничен оркестър започва поредица от концерти за пациенти и медици в 'Александровска' болница

OFFNews 19 ноември 2020 в 17:53 2246 0

От 24 ноември "Нов симфоничен оркестър" представя поредица от концерти за пациентите от Психиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска” и всички медици на болницата, като концертите ще се излъчват в някой от отделенията с ограничен достъп.

Поредицата от концертни събития носи името "Музиката лекува".

Инициативата е подкрепена от Национален фонд "Култура" по програмата Социално ангажирани изкуства. Пет камерни матинета с различни ансамбли от Нов симфоничен оркестър ще представят шедьоври от световната музикална класика.

Първото матине от 11 ч. е на 24 ноември, като ще звучи музика от Менделсон и Астор Пиацола в изпълнение на Нона Кринчева - пиано, Ивайло Данаилов - цигулка и Виктор Трайков - виолончело.

Междувременно "Нов симфоничен оркестър" откри 30-ия си юбилеен сезон на 6 октомври с концерт в Католическия храм и творби от ренесанса и романтизма. Инициативата бе подкрепена от "Солидарност в културата" на Столична община.

Малко по-късно, от 1 до 6 ноември, Нов симфоничен оркестър реализира Фестивал "Царско село" с предизвикателна програма, представяща в отделните концерти различните групи и музиканти в състава. Музика за струнни инструменти и творби от Григ и Брамс под диригентството на Петко Димитров, перкусионна вечер с модерна музика, два концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Бетовен под музикалното ръководство на артистичния директор на оркестър Борислав Йоцов в Септет, оп. 20 и Струнен квартет №6, изпълнен от квартет "Credo".

Кулминация на фестивала бе прожекцията на легендарния документален запис /1984 г./ от концерт на Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков - Оратория "Жана Д’арк на кладата" от Артур Онегер. Проектът "Фестивал Царско село" бе подкрепен от Министерство на културата.

 Последвайте "Нов симфоничен оркестър" тук: https://www.facebook.com/nsobg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews