Минеков се върна към старата си идея - 0,2% от БВП трябва да отиват за култура

OFFNews 12 август 2022 в 15:25 3765 2

Минеков

Снимка БТА

Проф. Велислав Минеков

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще настоява за увеличение на бюджета на ведомството с 0,2% от БВП.

"За капиталови разходи са заделени 55 млн. лв. по отношение на 30 юли 2022 г. Процент на изпълнение – 0 процента. Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява, е, че голяма част от този бюджет – милиони, няма да бъдат използвани до края на годината. Ние отново ще настояваме за стъпката от 0.2%. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета", каза Минеков при представяне на приоритетите в работата си и екипа си.

Професорът напомни, че идеята не е нова и е напълно осъществима. След разговор с предишното правителство е успял да го убеди в необходимостта от увеличение на парите за Министерството на културата. 

"Всички, които обещаха това покачване на бюджета, забравиха за какво става дума. От медиите разбрах, че все пак субсидията ще скочи със 111 млн. лв. Но истината е друга. Всъщност, увеличението е само 98 млн. лв.", коментира още служебният министър.

По думите му увеличението на бюджета на министерството е основен и най-важен приоритет за екипа му.

Проф. Минеков ще продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

"Не е възможно да бъдат извършени спасителните работи там със средства от министерството. Това означава половината бюджет да бъде вложен в изграждането на световния център и половин година министерството да не работи - никой, който е свързан с министерството, да не работи. Това беше нещо наистина основно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по регионално развитие. Досега трябваше да има проект, трябваше да има начало. За съжаление няма. Напротив – разрухата се увеличава", изтъкна професорът.

Сред приоритетите на МК ще бъде и отваряне на български културен институт в Тирана, както и албански културен институт в София.

"Незабавно трябва да се извършат аварийни дейности на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“, бившия нотариат. Там също има проблеми със стени, с покриви. Поне да я закрепим. Ние бяхме определили миналата година сумата от 5,2 млн. лв.", казва Минеков.

Според него нищо не е направено по сградата, от която ведомството има нужда.

"Пак миналата година ние решихме в бюджета да бъдат заделени 13,2 млн. лв. за основен ремонт на концертната зала в Пловдив. Не е имало обществена поръчка до този момент, заради което предстои нейното обявяване. Наистина пак много късно. Но ще настоявам това да се случи", допълни той.

Министърът посочи още, че е необходима законодателна инициатива за промени в Закона за радио и телевизията, "тъй като там има много противоречия". Промени са необходими и в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ) и правилника за прилагане на закона.

"Доколкото разбрах, на 1 август е избрана комисия, която да започне промените. Но тази комисия не среща одобрението на всички, които работят в индустрията. Какви са причините не ми е ясно, но следобед ще имам среща с директора на Националния филмов център (НФЦ) и ще имам подробности", каза Минеков.

Велислав Минеков представи и двамата си заместници, с които ще работи - доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!